Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Παιχνίδια πολλών δισ. με τα φάρμακα


Παιχνίδια πολλών δισ. με  τα φάρμακα

Λαθροχειρίες ορισμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ απειλούν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης



Μόλις πρόσφατα άλλος ένας επιστημονικός όρος μπήκε στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή τη φορά ήταν ιατρικός. Μετά το «selective default» και το «collateral» ήρθε το γενόσημο. Οι συζητήσεις για το πόσο ακριβά, φθηνά ή ασφαλή είναι τα φάρμακα που καταναλώνονται στην .....Ελλάδα «καπέλωσαν» άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα του χώρου, όπως η περίθαλψη των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου στην Ελλάδα οργανισμού, του ΕΟΠΥΥ. «Το Βήμα» φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις τριών ειδικών για τα γενόσημα αλλά και μαρτυρίες ταλαιπωρημένων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.


Μια... ασύμμετρη παράμετρος του λογισμικού και ο παράγοντας «αδιόρθωτος» γιατρός απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία των Ταμείων από την πολυφαρμακία, κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός είναι υποχρεωμένος να εκδίδει περιορισμένο αριθμό συνταγών κάθε μήνα. Επειδή όμως κανένας ασθενής δεν μπορεί να μείνει χωρίς φάρμακα, έχει προβλεφθεί έκδοση συνταγών και πέραν του πλαφόν, για τις οποίες ο γιατρός φορολογείται - μετακυλίοντας φυσικά το κόστος στον ασθενή, ο οποίος καλείται να πληρώσει 10 ευρώ για τη συνταγή του.
Ο ασθενής ωστόσο δεν έχει κανέναν τρόπο να ελέγξει αν ο γιατρός του είναι εντός ή εκτός πλαφόν, άρα αν πρέπει να πληρώσει ή όχι όταν πηγαίνει να του γράψει φάρμακα. Εκτός αν καταγγείλει στον ΕΟΠΥΥ ότι υποψιάζεται λαθροχειρία και γίνει έλεγχος στα κομπιούτερ! Μετά, φυσικά, θα πρέπει να βρει και άλλον γιατρό...

«Εγώ παίρνω τα λιγότερα»
Η περιπέτεια του 35χρονου Πέτρου Ο., ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), είναι αποκαλυπτική. Ο 35χρονος ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ τηλεφώνησε στις 22 Φεβρουαρίου στον καρδιολόγο του, ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό, για να κανονίσει «ραντεβού συνταγογράφησης». Οπως πάντα, απάντησε η γραμματέας του γιατρού: «Αν πρέπει να έρθετε τώρα, θα πληρώσετε δέκα ευρώ» τον προειδοποίησε. Και στην εύλογη απορία του ασθενούς εξήγησε: «Το μηνιαίο πλαφόν των 200 ιατρικών επισκέψεων και συνταγογραφήσεων που δικαιούται να χορηγήσει ατελώς ο γιατρός έχει συμπληρωθεί».
«Πότε μπορώ να έρθω χωρίς να πληρώσω;» ξαναρώτησε ο 35χρονος.
«Δύο εβδομάδες προτού λήξει η θεραπεία σας να ξανατηλεφωνήσετε για ραντεβού και βλέπουμε. Δεν γνωρίζω πότε θα συμπληρωθεί ξανά το πλαφόν».
«Κι εγώ τι θα κάνω; Θα μείνω χωρίς φάρμακα;» ρώτησε έντρομος αυτή τη φορά.
«Οχι, αν πληρώσετε τα δέκα ευρώ. Επειδή έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των επισκέψεων, ο γιατρός φορολογείται κάθε φορά που μπαίνει στο σύστημα για να γράψει φάρμακα» του απάντησε.
Θέλοντας και μη, ο Πέτρος κατέφθασε τελικά στο ραντεβού με το δεκάευρο στο χέρι. Για να μάθει τελικά και άλλα ενδιαφέροντα, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον γιατρό. Ζήτησε, φυσικά, τριμηνιαία συνταγή - για να μην πηγαινοέρχεται, όπως προβλέπεται για τους χρονίως πάσχοντες. «Αν θέλεις τριμηνιαία συνταγή, θα μου δώσεις 20 ευρώ. Τα δέκα ευρώ είναι για την απλή» ξεκαθάρισε ο γιατρός. «Στο κάτω κάτω, όλοι οι γιατροί παίρνουν χρήματα. Αλλοι 20 ευρώ, άλλοι 30 ευρώ, άλλοι 50 ευρώ. Εγώ παίρνω τα λιγότερα!». Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλοι ασφαλισμένοι και ο Πέτρος περίμενε κοντά δυο ώρες στο σαλονάκι της αναμονής ώσπου να έρθει η σειρά του...

Αναλώσιμα εκτός... λογισμικού
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κυρία Γκόλφω Γεμιστού. Κάνει χρήση αντλίας έγχυσης ινσουλίνης καθώς πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.
«Τον Ιανουάριο τηλεφώνησα στον γιατρό μου και ζήτησα ραντεβού για να μου γράψει τα φάρμακά μου. Μου είπε ότι όλα τα ραντεβού για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι κλεισμένα και ότι έχει κενό στις αρχές Μαρτίου. Του εξήγησα ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένω ως τότε διότι μου τελειώνουν τα φάρμακα. Στην περίπτωση αυτή, μου είπε, πρέπει να πληρώσω επίσκεψη δέκα ευρώ».
Το κακό είναι ότι γι' αυτούς τους ασθενείς ειδικά τα έξοδα εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ δεν περιορίζονται στο δεκάευρο. Οπως αναφέρει η κυρία Γεμιστού, το τελευταίο δίμηνο οι πάσχοντες που κάνουν χρήσης της ειδικής αντλίας έχουν πληρώσει από την τσέπη τους και τα αναλώσιμα (καθετήρες κτλ.). «Τα αναλώσιμα κοστίζουν από 300 ευρώ ως και 500 ευρώ τον μήνα. Τα έχουμε πληρώσει, αλλά δεν έχουμε ακόμη αποζημιωθεί από τα Ταμεία. Μας λένε ότι δεν έχουν ενσωματώσει τα αναλώσιμα στο λογισμικό τους» εξηγεί η κυρία Γεμιστού. Η ίδια έχει πληρώσει για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου 1.000 ευρώ μόνο σε αναλώσιμα. «Ούτε ξέρω αν και πότε θα τα εισπράξω. Τώρα προσπαθώ να κάνω οικονομία, έστω κι αν αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία μου. Γνωρίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, αντί να αλλάζω τον καθετήρα κάθε τρεις ημέρες, όπως πρέπει να κάνω, τον κρατάω πια πέντε ή και έξι ημέρες».

Αλλοι 11.000 γιατροί στο δίκτυο
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κυρ. Σουλιώτης με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα αφού θα προστεθούν άλλοι 11.000 γιατροί στο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα αφορά τους 5.000 γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 6.000 γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι πλέον μπορούν να δέχονται ασφαλισμένους και στα ιδιωτικά ιατρεία τους τις απογευματινές ώρες. Σε αυτούς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ως 150 επισκέψεις τον μήνα, προσθέτοντας ουσιαστικά στους ασφαλισμένους 900.000 επισκέψεις σε μηνιαία βάση. Επίσης προκηρύσσονται άμεσα άλλες 5.000 θέσεις νέων γιατρών του ΕΟΠΥΥ. 
 
 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου