Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΠΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΠΑΝ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΕΞΙ ΕΙΠΑΝ "ΟΧΙ"

Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
Σε επίπεδα κάτω από το 50% περιορίστηκε η εθελοντική συμμετοχή των ταμείων στο PSI. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα ταμεία «κουρεύονται» εθελοντικά 3 δισ. ευρώ σε σύνολο 6,5 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένου του...
ενεργητικού της ΑΕΔΑΚ για 60 εκατ. ευρώ και του πρώην ΟΠΑΔ 40 εκατ. ευρώ). Συνολικά 7 ασφαλιστικά ταμεία που είναι στην ..... αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπαν «ναι» στο «κούρεμα», ύστερα και από τη χθεσινή απόφαση του ΟΑΕΕ, ενώ 6 (περιλαμβανομένου του ΤΕΑΔΥ) είπαν «όχι».
Οι αποφάσεις
«Ναι» στο «κούρεμα» είπαν, κατά πλειοψηφία, τα Δ.Σ. επτά ταμείων (η ΑΕΔΑΚ και ο ΟΠΑΔ δεν συγκαταλέγονται στα ταμεία ασφάλισης). Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για ομόλογα ονομαστικής αξίας 884 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ για 1,1 δισ. ευρώ, το ΤΑΥΤΕΚΩ για 238 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ για 162 εκατ. ευρώ, το ΕΤΕΑΜ για 18,4 εκατ. ευρώ, το ΤΠΔΥ 28 εκατ. ευρώ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (69 εκατ. ευρώ.
«Οχι» στο «κούρεμα» αποφάσισαν τα Δ.Σ. 6 ταμείων: Το ΤΕΑΔΥ για 1,5 δισ. ευρώ, το ΕΤΑΑ για ομόλογα ονομαστικής αξίας 823,7 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ για 382,8 εκατ. ευρώ, το ΤΕΑΙΤ για 709,7 εκατ. ευρώ, το ΤΑΠΙΤ για 12,9 εκατ. ευρώ και το ΤΕΑΠΑΣΑ για 16,6 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι «όχι» είπε και ο ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι ΝΠΙΔ.
ΤΕΑΔΥ
Κατά του «κουρέματος» των ομολόγων ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ τάχθηκε χθες το ΤΕΑΔΥ με ψήφους 7 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και 1 εκπροσώπου των συνταξιούχων προς 3 (απουσίαζαν 3 μέλη). Με απόφαση του προέδρου του Ταμείου Μιχ. Γιάγκα, στη συνεδρίαση κλήθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς για να εξηγήσει την αρνητική θέση των συνδικάτων. Να συμμετάσχει στο PSI αποφάσισε κατά πλειοψηφία των παρόντων (5 υπέρ - 3 κατά) το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, το οποίο αναγκάστηκε να συγκαλέσει δύο φορές η πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Κωτίδου, καθώς είχε προηγηθεί αποκλεισμός από στελέχη του ΠΑΜΕ και η συνεδρίαση αφού διακόπηκε, επαναλήφθηκε στη συνέχεια, ώστε να ληφθεί απόφαση.
Υποχρεωτικά
Οι διοικήσεις ακόμη και των ταμείων που τάχθηκαν κατά της εθελοντικής συμμετοχής στο PSI αναμένουν το υποχρεωτικό «κούρεμα» για να καταγράψουν τις τελικές απώλειες. Με απόφαση της ΤτΕ θα «κουρευτούν», πάντως, ομόλογα πολλαπλάσιας αξίας (περί τα 14 δισ. ευρώ) που προέκυψαν ύστερα από τη μετατροπή των διαθεσίμων των ταμείων σε ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου