Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Economist: «Ελληνική χρεοκοπία - η μεγαλύτερη στην ιστορία»

Economist: «Ελληνική χρεοκοπία - η μεγαλύτερη στην ιστορία»
Με τον τίτλο «Ελληνική χρεοκοπία - η μεγαλύτερη στην ιστορία και η πιο αναμενόμενη» το οικονομικό περιοδικό Economist αναφέρει πως η αναμονή τελείωσε για το δράμα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το πρόγραμμα κουρέματος των ομολόγων κατάφερε να αφαιρέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια από το ελληνικό χρέος.
Παράλληλα τονίζει πως .....
πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και για το πρώτο πείραμα που θα τεστάρει την αντοχή του οικονομικού συστήματος στην αποπληρωμή των CDS προκειμένου το PSI να θεωρηθεί ένας ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των «κακών χρεών» Το άρθρο αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό θέμα που προκύπτει από το πως έγινε το PSI είναι η στάση που τήρησε η ΕΚΤ η οποία κατάφερε να αποφύγει μια αναγκαστική μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της. Όπως αναφέρεται μελλοντικά αυτό θα δημιουργήσει πιθανό πανικό στις αγορές κρατικών ομολόγων αφού οι ιδιώτες επενδυτές γνωρίζουν πια καλά πως όσο περισσότερα κρατικά ομόλογα μιας χώρας έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι ζημίες που θα αναγκαστούν να αποδεχτούν σε μια πιθανή μελλοντική αναδιάρθρωση ενός οποιουδήποτε κρατικού χρέους εντός της Ευρωζώνης.
H ΕΚΤ μπορεί στο μέλλον να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πανικό στις αγορές με το να ενισχύει συστηματικά με ρευστότητα την αγορά μέσω του δανεισμού προς τις τράπεζες, όπως έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο αυτό δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα, αφού με αυτά τα δεδομένα προκύπτει πως μια υγιής τράπεζα που έχει περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με δάνεια, θα αποφεύγει να δανείζει το πλεονασματικό της κεφάλαιο σε άλλες τράπεζες καθώς θα φοβάται πως αυτές οι τράπεζες μπορεί να έχουν υποθηκευμένο το κεφάλαιό τους στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα την μακροπρόθεσμη ρευστότητα. Ήδη ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Γιενς Βάιντμαν τράπεζας έχει αρχίσει να αρθρώνει από αυτή την εβδομάδα φωνές ανησυχίας πως όλο και περισσότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη θα αρχίσουν σταδιακά να εξαρτώνται από την ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως αυτό που φοβάται ο Γιενς Βάιντμαν μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει

.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου