Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Oι κερδοσκόποι τώρα δικαιώνονται!

Έμελλε να το ζήσουμε κι αυτό: τη δικαίωση όσων πόνταραν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος που θα πλήρωνε τα CDS.
  • Μετά την αποψινή απόφαση της... ISDA περί πιστωτικού γεγονότος και πληρωμής των ασφαλίστρων cds μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πλέον πως ...oι κερδοσκόποι τώρα δικαιώνονται!
Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ανήκουμε στη μικρή μειοψηφία των ιθαγενών που δεν βλέπουν συχνά ελληνική τηλεόραση.
Όταν βλέπουμε, πρόκειται συνήθως για κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα, για κανένα καλό έργο και ενίοτε για μια μικρή δόση νέων, καθότι δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν παντογνώστες που μπορεί να έχουν άποψη επί παντός επιστητού.
Όμως...
υπήρξε μια εποχή όπου παρακολουθούσαμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως τα νέα, την άνοιξη του 2010.


Ήταν η εποχή όπου ο τότε πρωθυπουργός έπαιρνε το αεροπλάνο για να πάει να συζητήσει με ξένους ηγέτες πώς θα καταπολεμηθεί η διεθνής κερδοσκοπία των CDSs που απειλούσε την Ελλάδα και το ευρώ και τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα αφιέρωναν ώρες στο γεγονός.


Την ίδια περίπου περίοδο -Μάρτιος του 2010- ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωνε με στόμφο ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανείζεται «με ληστρικά επιτόκια».

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαινόταν εκείνη την περίοδο μεταξύ του 5,90% και του 6,30%.


Ο δε τότε υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου έβαζε το περίστροφο πάνω στο τραπέζι και απειλούσε, χρησιμοποιώντας την αγγλική φράση «οι κερδοσκόποι θα χάσουν και το πουκάμισό τους».


Στον όμορφο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου ζούμε, δεν θα μας εξέπληττε αν κάποιοι ξένοι επενδυτές έκαναν αγωγές στον κ. Παπακωνσταντίνου και στη χώρα, ισχυριζόμενοι ότι τάχα μου οι ανωτέρω δηλώσεις τους έπεισαν να αγοράσουν ελληνικές κινητές αξίες αν, όπως πάντοτε πιστεύαμε, ενεργοποιηθούν τα CDSs.

Για όσους μάλιστα χασκογελούν διαβάζοντας τα ανωτέρω, θεωρώντας τα υπερβολικά, θα θέλαμε απλώς να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιες απειλές έχουν διατυπωθεί σε ξένα δημοφιλή blogs από αναγνώστες που ποστάρουν!

Οι κερδοσκόποι, και όχι μόνο δικαιώθηκαν απόψε , όπως πλέον γίνεται ευρύτερα αντιληπτό,απ΄τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), επιβάλλοντας τους όρους του PSI σε όλους τους ομολογιούχους, και η αρμόδια επιτροπή του ISDA αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι κάτοχοι CDSs.


Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη για τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, από την οποία προκύπτει το μέγεθος του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, στηρίζεται στην υπόθεση ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI θα ανέλθει στο 95%.


Όμως, κερδισμένοι δεν θα είναι μόνο οι σπεκουλαδόροι.


Κερδισμένοι θα είναι επίσης κι εκείνοι που αγόρασαν CDSs για προστασία του κεφαλαίου των υποκείμενων ελληνικών ομολόγων.


Για να είμαστε πιο ρεαλιστές και πρακτικοί, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί σπεκουλαδόροι που περίμεναν να αποφανθεί το ISDA για πιστωτικό γεγονός μετά την ενεργοποίηση των CACs ώστε να πληρωθούν.

Δεν αξίζει, άλλωστε, τον κόπο και το ρίσκο.


Το 5ετές CDS στο ελληνικό χρέος τιμολογούνταν στις 19.500 μονάδες βάσης πριν από δύο μέρες, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, έχοντας σκαρφαλώσει στις 24.700 μονάδες πριν από μία μόλις εβδομάδα.

Μας είναι δύσκολο να σκεφθούμε ότι υπάρχουν σπεκουλαδόροι που πλήρωσαν 1 εκατ. δολάρια (1.000 μονάδες βάσης) για ένα ελληνικό CDS το 2010 και δεν το πούλησαν αντί 5, ή 6, ή 10, ή 15 εκατ. δολ., πολλαπλασιάζοντας τα λεφτά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο και μόνο ρισκάροντας να περιμένουν το ISDA να κηρύξει πιστωτικό γεγονός.

Οι εξελίξεις με το PSI θα δικαιώνουν την άποψη των σπεκουλαδόρων για το ελληνικό χρέος.

Όμως, δεν νομίζουμε ότι οι τελευταίοι περιμένουν le jour de gloire για να παντελονιάσουν τα μεγάλα κέρδη τους.

Η πλειοψηφία το έχει ήδη κάνει πουλώντας τα CDSs, και ίσως κάποιοι έχουν πιει καμία μπίρα στην υγειά των Ελλήνων αξιωματούχων, που συνέβαλαν, πιθανόν άθελά τους, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, τέτοιες σκηνές δεν δείχνει η ελληνική TV...


Dy
/greece-salonika.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου