Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Spiegel: Το κούρεμα απλώς ανέβαλε το πρόβλημα

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμα με τίτλο «Το κούρεμα χρέους για την Ελλάδα: Απλώς αναβλήθηκε το πρόβλημα» φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Οικονομικών, Harald Hau που εκτιμά ότι η συμφωνία για το PSI όχι μόνο θα επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους αλλά θα σημαίνει και μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση που αναμένεται να έρθει.

Πιο συγκεκριμένα ο Harald Hau απαντά ότι .....
το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό για να απαλλάξει την Ελλάδα από τα βάρη. «Το συμφωνημένο κούρεμα του χρέους είναι ανεπαρκές. Ό,τι και να γίνει θα υπάρξει μία δεύτερη αρμόζουσα χρεωκοπία. Θα χρειαστεί πιθανώς ακόμη 9 μήνες με 3 χρόνια, αλλά τότε θα υπάρξει μία πραγματικά μεγάλη κρίση τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Το πρόβλημα απλώς αναβλήθηκε. Την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών, οι τράπεζες καθυστερούν για να κερδίσουν χρόνο το τελευταίο 1,5 έτος. «Ήθελαν να πάρουν μαζί τους όσες περισσότερες πληρωμές τόκων μπορούσαν. Τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει και γι’ αυτό άλλαξαν τη στρατηγική τους. Κατά τη δική τους άποψης, αυτή είναι μία έξυπνη κίνηση. Αλλά θα είναι μία καταστροφή για τους φορολογούμενους στο τέλος».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ο Harald Hau απαντά: «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το ποια θα είναι τα οφέλη που μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα εάν βγει από την ευρωζώνη. Πράγματι οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα να εξάγει. Σίγουρα η αναλογία των εισαγωγών προς τις εξαγωγές θα πρέπει να έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, τότε θα πρέπει να μειωθούν απλώς οι εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο»,

Ο Harald Hau τάσσεται υπέρ μίας συντεταγμένης χρεωκοπίας της χώρας μας καθώς εκτιμά ότι αυτό θα έδινε ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα έναντι των πιστωτών της.

.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου