....Προς το παρόν το Ταμείο δε θα λάβει αντάλλαγμα για τη στήριξη που έχει παράσχει στις τέσσερις τράπεζες, ωστόσο αποκτά εκπροσώπηση στα διοικητικά τους συμβούλια και δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.....
Στην κατάρτιση σχεδίων αναδιάρθρωσης των 4 μεγαλύτερων τραπεζών προς την κατεύθυνση μείωσης των λειτουργικών τους δαπανών θα προχωρήσει άμεσα το......
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Μετά την εισφορά των πρώτων 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ έχει τον πρώτο λόγο για το μετασχηματισμό τους, με στόχο την επαναφορά τους σε κερδοφορία το συντομότερο δυνατόν.
Προς το παρόν το Ταμείο δε θα λάβει αντάλλαγμα για τη στήριξη που έχει παράσχει στις τέσσερις τράπεζες, ωστόσο αποκτά εκπροσώπηση στα διοικητικά τους συμβούλια και δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Από την ερχόμενη εβδομάδα πιάνει δουλειά ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρώσει έναν εξαντλητικό οικονομικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση για την λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τις τύχες και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.
Ο ρόλος της νέας κυβέρνησης
Το ΤΧΣ θα αποκτήσει μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα διενεργηθούν, οι οποίες με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Βέβαια, η καθυστέρηση που δημιουργούν οι εκλογές, αλλά και το άσχημο κλίμα στις αγορές καθιστά σχεδόν αδύνατη την υλοποίηση των νέων εκδόσεων μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια, με δεδομένο ότι η τρόικα θέλει να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία με την Ελλάδα στο έλεος της πολιτικής αστάθειας ούτε «με σφαίρες» δεν πρόκειται να τοποθετηθούν στον εγχώριο κλάδο.
Εξάλλου, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί να οριστικοποιήσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και της παροχής κινήτρων προς τους ιδιώτες μετόχους, αλλά και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο μισό του πακέτου των 50 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη στήριξη του συστήματος, χωρίς το οποίο θα υπάρξει κατάρρευση.
Τα πλάνα αναδιάρθρωσης
Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε την Τετάρτη με δημοσιογράφους η διοίκηση του ΤΧΣ, ο πρόεδρός του κ. Π. Θωμόπουλος ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης σχεδίων αναδιάρθρωσης, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών.
Όπως είπε τα πλάνα αυτά έχουν στόχο να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη των τραπεζών και να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στα νέα δεδομένα της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, είναι αναπόφευκτες οι απολύσεις και το κλείσιμο ζημιογόνων μονάδων του δικτύου.
Οικονομικός έλεγχος σε βάθος
Για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων θα ακολουθήσει οικονομικός έλεγχος στις τράπεζες, ενώ θα συνεκτιμηθούν τα ευρήματα της Blackrock για τα επισφαλή δάνεια.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα πρέπει να σταλούν προς έγκριση έως και το τέλος Αυγούστου στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Θωμόπουλος πάντως χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ειδικά στις μεγάλες και παλιές τράπεζες το 10% - 15% του προσωπικού βρίσκονται πολύ κοντά στη σύνταξη. Ως εκ τούτου, θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των απολύσεων.
Έρχονται συγχωνεύσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια αναδιάρθρωσης και το ΤΧΣ έχει στα χέρια του μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τραπεζικό σύστημα, θα εξετάσει τις δυνατότητες συγχωνεύσεων.
Όπως είπε σχετικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της συγκέντρωσης του κλάδου, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει πρώτα από τις μικρότερες τράπεζες και να συνεχιστεί με τις μεγάλες.
moneyonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου