Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Λεφτά... ΤΕΛΟΣ!

2 μέρες ζωής μετά τις εκλογές!

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οι αγορές πιέζουν και τα ταμεία της χώρας αδειάζουν επικίνδυνα....

Σύμφωνα με το non paper Παπαδήμου, στις 18 του μήνα, ακριβώς την....... επομένη των Εθνικών Εκλογών, στα ταμεία της χώρας θα υπάρχουν μόλις 700 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δε φτάνουν στο ελάχιστο για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Για την ακρίβεια, τα χρήματα αυτά φτάνουν μόνο για 2 ημέρες! Αμέσως μετά, στις 20 Ιουνίου, η χώρα - σύμφωνα πάντα με τον Λουκά Παπαδήμο - θα έχει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ. Στο τέλος του μήνα, με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα, το έλλειμμα θα βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ! Χαρακτηριστική είναι η εξής φράση του:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8.5.2012), η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5 σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. Ευρώ».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και οι εφορίες βρίσκονται σε κατάσταση ολικής αποσύνθεσης. Τα έσοδα της χώρας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Και πλέον ο φόβος είναι διάχυτος ότι τα χειρότερα έρχονται, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει την την εξουσία της χώρας.

«Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος.


Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν από τις εκλογές προκύψει πάλι κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας παρότι διευκρινίζει ότι αυτό είναι ένα σενάριο απευκταίο για όλους.

Ωστόσο, όπως αρκετές φορές έχουμε τονίσει στο planet-greece, και ούτε ο Παπαδήμος αναφέρει, για να κλείσει η τρύπα του 1 δισ. ευρώ (και βάλε) θα πρέπει άμεσα - όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την άμεση τόνωση των εσόδων. Ή να πληρωθούν άμεσα τα τρία χαράτσια για τα ακίνητα που μας έρχονται. Με τι χρήματα, όμως; 
 
http://planet-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου