....Και απ' ότι φαίνεται, έρχονται και άλλοι πόνοι.....πόνοι της κάλπης...και άλλοι πόνοι....
Στην ανάγκη της λήψης πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας και μάλιστα σε πολύ
σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε
εκδήλωση στο St Gallen της Ελβετίας. Νιώθουμε - είπε - τον πόνο των
πολιτών, που δεν φταίνε για την κρίση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν
μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση.
εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση στο St. Gallen της Ελβετίας, με θέμα «Χάραξη πολιτικής σε ακραίες συνθήκες».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα διακυβέρνησης μέχρι το 2009 και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διπλασίασε το χρέος και παρέδωσε ένα τεράστιο έλλειμμα. Ενώ, μιλώντας για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της θητείας του, την χαρακτήρισε «ηρωική» και πρόσθεσε ότι ίσως να μην υπάρχει άλλο προηγούμενο Κ.Ο. που να λειτούργησε υπό το βάρος τέτοιας πίεσης.
Ανέφερε επίσης ότι το κεντρικό του σύνθημα το 2009 ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και πρόσθεσε ότι έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και το γνώριζε, και ότι παρά την εικόνα και τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, αλλάξαμε και πετύχαμε πολλά στην Ελλάδα.
Χάρη σε αυτές τις αλλαγές και παρά τις προκαταλήψεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα είναι σήμερα η πρώτη χώρα σε μεταρρυθμίσεις, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ και οι Έλληνες είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην Ευρώπη.
Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο, κακό για την Ελλάδα, κλίμα που υπήρχε στις αγορές και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν έδειχναν έλλειψη εμπιστοσύνης μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ευρώ και γι αυτό ο ίδιος υποστήριζε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.
Έπρεπε, τόνισε, να πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας και μάλιστα γρήγορα. Και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε και νιώθουμε τον πόνο των πολιτών, έναν πόνο που δεν είναι δίκαια κατανεμημένος, γιατί δεν φταίνε οι πολίτες για την κρίση». Όμως, όπως συμπλήρωσε, «βαθύτερο πόνο προκαλεί η διαρκής ανασφάλεια που ζήσαμε επί 1,5 χρόνο, στη διάρκεια του οποίου είμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα: θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα τα καταφέρει ή όχι;».
Αναφέρθηκε στην πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα και αναρωτήθηκε, «πόση πίεση μπορούμε να δεχτούμε». Για να σημειώσει ότι «η υπερβολική πίεση ισοδυναμεί με τιμωρία».
Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στην αυστριακή ραδιοφωνία και εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι Έλληνες θέλουν να δουν πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή του τα δύο προηγούμενα χρόνια. «Στην Ελλάδα είμαστε όλοι λυπημένοι για το ότι έπρεπε να υποστούμε αυτή την κρίση και το ερώτημα είναι αν θα μείνουμε απλά λυπημένοι ή θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «μειώσαμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ, αυτό είναι μια μεγάλη ανακούφιση, μειώσαμε επίσης το έλλειμμα και όλα αυτά έγιναν μεν με μεγάλες περικοπές, θα καταστήσουν δε την οικονομία μας βιώσιμη».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της ανεργίας, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η ανεργία είναι πολύ υψηλή όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μόνον με λιτότητα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και οργανωμένη στρατηγική ανάπτυξης.
Εκτενείς αναφορές στις εκλογές στην Ελλάδα, γίνονται τόσο στα δελτία ειδήσεων της Αυστριακής Ραδιοφωνίας όσο και σε δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων, που προβάλλουν ως κεντρικό μήνυμα των εκλογών αυτών τον κίνδυνο ενός «φιάσκου» για τα δύο κόμματα της «μεταβατικής κυβέρνησης», συντηρητικών και σοσιαλιστών, ως επακόλουθου της σκληρής πολιτικής λιτότητας.
Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά απίθανη μια πλειοψηφία για τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα και ρυθμιστικός στο σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μικρών και νέων κομμάτων.
Τονίζεται, επίσης, πως μια αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, εφαρμόζει το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες, διότι, σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας, η χώρα απειλείται με πτώχευση.
.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου