Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την Ισπανία - Εως και 100 δισ. το πακέτο διάσωσης

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την Ισπανία - Εως και 100 δισ. το πακέτο διάσωσηςΤον τρόπο και τους όρους διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος εξετάζουν σε.....
έκτακτη τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5.00 το απόγευμα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης. Τελευταίες κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανεβάζουν το κόστος της διάσωσης στα 100 δισ. ευρώ, εφόσον βεβαίως το ισπανικό αίτημα υποβληθεί.

Η ένταση των ισπανικών διαψεύσεων, όσον αφορά τη σπουδή και το επικείμενο της προσφυγής, δεν έχει ακόμη καμφθεί.
Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών συμμερίζονται την άποψη ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα τεθούν οι βάσεις για την «δραματική», όπως την αποκαλεί ο Guardian, διάσωση της Ισπανίας.
«Το τελικό ύψος και η μορφή του πακέτου βοήθειας θα συμφωνηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν σήμερα θα οριστικοποιηθούν τα ποσά», συμφωνεί και το Reuters που χθες αποκάλυψε τη σύγκληση της τηλεδιάσκεψης, την οποία η ισπανική κυβέρνηση αρχικά επεχείρησε επίσης να διαψεύσει.
Καίγονται για λύση πριν από τις ελληνικές εκλογές
«Ωστόσο» προσθέτει το διεθνές πρακτορείο στην ανάλυσή του «οι ευρωπαίοι ηγέτες καίγονται να προσφέρουν απάνεμο λιμάνι στην Ισπανία πριν από τις ελληνικές εκλογές της επόμένης Κυριακής που μπορεί να σπρώξουν την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην πόρτα εξόδου από το ευρώ και να μεταδώσουν την κρίση ακόμη αγριότερα άγρια στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Εντεκα περιφέρειες και δήμους της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, υποβάθιμσε χθες ο Οίκος Fitch.
Εντεκα περιφέρειες και δήμους της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, υποβάθιμσε χθες ο Οίκος Fitch.
«Θα πρέπει να είναι μια γρήγορη λύση» δήλωσε σήμερα σε γερμανικό ραδιόφωνο ο π[ροέδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε επικοινωνία με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Αλφρέδο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπ.
Η μορφή στήριξης της Ισπανίας εκτιμάται από τα 40 έως τα 100 δισ. σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ και της Fitch. Και πιθανότατα θα προέλθουν από τα 440 δισ. του EFSF με τη μορφή ομολόγων του που θα χρησιμοποιοθούν από τις ισπανικές τράπεζες ως εγύηση για την επανάτηση πρόσβασης στηνΕυρωαπϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαριεντιζόμενος με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαριεντιζόμενος με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου.
Αυτή είναι και η γερμανική πρόταση, την οποία επαναλαμβάνει και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιανς Βάιντμαν, σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στην αυριανή Welt: «Εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί στο τραπεζικό της σύστημα, η Ισπανία θα πρέπει να στραφεί στα κεφάλαια διάσωσης του EFSF, «και στα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το λόγο».
Προς ένα «λάιτ» μνημόνιο
Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), στην περίπτωση της Ισπανίας η εξωτερική βοήθεια δεν πρόκειται να συνοδευτεί από ένα αυστηρό και «επαχθές» μνημόνιο δεσμευτικό για το σύνολο της ισπανικής οικονομίας, αλλά από ένα λιγότερο επώδυνο «μνημόνιο λάιτ» (bailout lite), που θα αφορά μόνο στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Τουλάχιστον αυτό παρουσιάζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως το πιθανότερο (εάν όχι το μοναδικό) σενάριο ενώ και η Γερμανία φέρεται από την πλευρά της να προωθεί μια τέτοια εξέλιξη. Επί της ουσίας, το Βερολίνο ζητάει από την κυβέρνηση Ραχόι να υποβάλει επισήμως αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια και να λάβει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF/ESM) αναλαμβάνοντας φυσικά τις δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν μια τέτοια συμφωνία. «Ενα κράτος υποβάλλει αίτηση, αναλαμβάνει ευθύνη, υπομένει για αυτό όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ισπανίας, της οποίας η οικονομία είναι «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» (θα απαιτούνταν περί τα 350 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan), οι εν λόγω δεσμεύσεις θα εστιαστούν μόνο στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και δεν θα θέσουν τη χώρα εκτός των αγορών δανεισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως η Ισπανία, για να λάβει βοήθεια, θα χρειαστεί να μπει σε ένα «λάιτ μνημόνιο» το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ούτε εκχώρηση πολιτικών εξουσιών σε εξωτερικούς παράγοντες, ούτε αξιώσεις για νέα μέτρα λιτότητας ή για περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές/μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της χώρας.
Αντιθέτως, η εν λόγω δανειακή σύμβαση θα συνοδεύεται μόνο από δεσμεύσεις για στενότερη επιτήρηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και από νέες ρυθμίσεις που θα καθιστούν ευκολότερη την αναδιάρθρωση, την εξυγίανση και την εκκαθάριση εκείνων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Μάλιστα, η εν λόγω προοπτική παρουσιάζεται ως η καλύτερη συμβιβαστική λύση καθώς από τη μία επιτρέπει στη Μαδρίτη να «ανακουφιστεί» χωρίς να χρειαστεί να χάσει ούτε την εθνική της υπερηφάνεια ούτε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να αποτρέψουν τα χειρότερα με το μικρότερο δυνατό κόστος

 ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου