Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σε ιδιώτες η ΕΥΑΘ ως τον Οκτώβριο!

νεροΤο νεράκι των Θεσσαλονικέων, είχε την τιμητική του απόψε στο Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Τάκης Αθανασόπουλος προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ως τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 51%!
Το γεγονός αυτό, μετατρέπει σε.....
«αγώνα δρόμου» με μάλλον… προαναγγελθείσα ατυχή έκβαση, την προσπάθεια της κίνησης «136″ και παραγόντων της αυτοδιοίκησης, για εξαγορά των μετοχών της ΕΥΑΘ από τους πολίτες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη Βουλή κ. Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης, δέχτηκαν τα λεκτικά «πυρά» των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για καθολικό δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην ύδρευση, αλλά και περί τετελεσμένων από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνησαν πως «δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς, δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων».
Η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), υποστήριξε πως «την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε η συγχώνευση της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΕΥΑΘ Παγίων», αλλά ο κ. Εμίρης δήλωσε κατηγορηματικά πως αυτό δεν ισχύει, αλλά «η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων παραμένουν δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα».
 Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% – και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.
 «Δεν πρόκειται εμείς να πουλήσουμε κανένα περιουσιακό στοιχείο της χώρας, εάν το τίμημα δεν είναι μεγαλύτερο από την προσωρινή αξία όλων των μελλοντικών εισροών. Με προϋπόθεση όμως ότι ο επενδυτής δεν θα αναλάμβανε καμία υποχρέωση να συντηρεί το δίκτυο», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η διαπραγμάτευση που θα υπάρξει με τον μελλοντικό επενδυτή: «Εμείς θα διαπραγματευτούμε την τιμολογιακή πολιτική και θα κοιτάξουμε να ορίσουμε την απόδοση των κεφαλαίων του, ώστε να κρατά το δίκτυο σε μια καλή κατάσταση», ανέφερε ο Ν. Εμίρης.
 Ενστάσεις διετύπωσε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα και πως «υπάρχουν βασικές αντιρρήσεις και για τα θέματα διαχείρισης, καθώς στην Ευρώπη έχουμε πάλι μία στροφή πολιτικής:  Στη Γαλλία π.χ., τον κύριο λόγο στη διαχείριση έχουν οι δήμοι».
Καθήκοντα Ρυθμιστικής Αρχής θα ασκεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει τα επόμενα βήματα, απάντησε ο Νίκος Εμίρης.
Η ΕΥΑΘ, παρότι κερδοφόρα, ιδιωτικοποιείται επειδή το θέλει η τρόικα και κάποιοι χύνουν σήμερα «κροκοδείλια δάκρυα» σχολίασε σχετικά η Λίτσα Αμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Να μας δοθούν τα Πρακτικά των συνεδριάσεων. Είμαι περίεργος να δω, εάν ο κ. Καλλιπολίτης της ΔΗΜΑΡ στο δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ψήφισε υπέρ της παραχώρησης», ανέφερε επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.
«Το νερό και σήμερα δεν είναι δωρεάν. Αφού είναι κερδοφόρα η ΕΥΑΘ, το νερό πωλείται εκτός και αν αμφισβητείται και αυτό, οπότε γυρνάμε στη Βόρειο Κορέα», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε «να διευκρινιστούν οι επενδυτικές υποχρεώσεις, καθώς το τίμημα δεν θα είναι ποτέ αρκετό αν φτιάξεις ιδιωτικό μονοπώλιο».
Το τίμημα της ιδιωτικοποίησης θα είναι πάντα χαμηλότερο από την πραγματική αξία, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντιμετωπίζοντας το νερό ως «κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων εργασίας και ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων, τόνισε ο βουλευτής.
Η τρικομματική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θέλει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων με όρους διαφάνειας και η σημερινή πρώτη παρουσία των μελών του ταμείου για την πρώτη εταιρεία, αποτελεί μιαν έμπρακτη απόδειξη πως κάναμε πολύ σωστή επιλογή, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ.
«Μια που η κα Βαλαβάνη έθεσε κάποια θέματα για τη Χιλή, να δούμε τι συμβαίνει στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Το πώς διαχειρίζεται ο κ. Ομπάμα και οι ΗΠΑ τα νερά», σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.
Η Χρυσή Αυγή δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

http://www.karfitsa.gr/?p=121019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου