Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Επιχείρηση «Πυγμή Νο2» για να μην κοπεί η Ελλάδα στη μέση

Μετά τις συγκοινωνίες, τα «μπλόκα» των αγροτών

Με την ίδια πυγμή και την αποφασιστικότητα που επέδειξε απέναντι στο απεργιακό μέτωπο των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, προετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μέτωπο που άνοιξαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι απειλούν με...... κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, επιχειρώντας «μπλόκα» σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο χώρο των συγκοινωνιών και εκτιμούν ότι το μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα θα λειτουργήσει καταλυτικά και άλλες κινητοποιήσεις, όπως αυτή που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την προσεχή Πέμπτη, αλλά και άλλες που οργανώνονται, κυρίως με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στο χώρο της δημόσιας υγείας, από τους ναυτεργάτες, κ.ά.

Μετά τις συγκοινωνίες, πάντως, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται κυρίως στον χώρο των αγροτών για να αποφευχθούν τα «μπλόκα», με τα οποία, όπως εκτιμάται, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση για να πάρει μεγαλύτερη επικοινωνιακή διάσταση η διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Με οδηγίες από το κέντρο, η πρώτη απόπειρα που έγινε από Λαρισαίους αγρότες τη Δευτέρα να παρατάξουν τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό που ενώνει την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ), ως πρώτο στάδιο που μπορούσε αργότερα να οδηγήσει στον αποκλεισμό, απετράπη από την Αστυνομία, η οποία έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί αιφνιδιασμός με «μπλόκο».
Η κυβερνητική εντολή που έχει μεταφερθεί στις τοπικές αρχές είναι να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και κυρίως η ΠΑΘΕ, αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, αν κάποιες ομάδες αγροτών καταφέρουν να ξεφύγουν να δοθούν αμέσως τελεσίγραφα και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, να πραγματοποιούνται οργανωμένες επεμβάσεις για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις η αντιπολίτευση
Οι αγροτικές κινητοποιήσει βρίσκουν στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι «ο αγροτικός κόσμος της χώρας που εξαπατήθηκε για πολλές δεκαετίες, αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να μην χάσει την γη του, να μην διακινδυνεύσει την αξιοπρέπειά του και να αντισταθεί μέχρις εσχάτων σε όσους σχεδιάζουν την εξόντωσή του».

Το ΚΚΕ «χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις».
Από τις απαντήσεις που θα λάβουν θα εξαρτηθούν οι κινήσεις των αγροτών
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν τελικά αποβούν άκαρπες οι συναντήσεις που πραγματοποιεί η 13μελής επιτροπή του Πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου τους στην Αθήνα, με προέδρους των κομμάτων. Σήμερα συναντώνται με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό, ενώ στις Σέρρες, περισσότερα από 30 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=253544

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου