Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ολο το παρασκήνιο που οδήγησε σε «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων


Το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε σε «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων

Δραματικό είναι το παρασκήνιο της πρωτοφανούς απόφασης που έλαβε τα ξημερώματα του Σαββάτου το Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες της Κύπρου. Χαρακτηριστικό των όσων συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας όπου συνεδρίαζε το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι το γεγονός ότι......
η απόφαση για εφάπαξ εισφορά μέχρι και 9,9% ελήφθη ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και με την αρχική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να εισηγείται «κούρεμα» των καταθέσεων ακόμη και της τάξης του 40%.
Οπως μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο ταξίδι της επιστροφής από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα αποκάλυψε πως τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν τρία.
Η πρώτη πρόταση, την οποία υποστήριξε σθεναρά η Γερμανία ήταν οι καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου να «κουρευτούν» σε ποσοστό της τάξης του 40%. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στο σημείο εκείνο βγήκε από την αίθουσα και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου. Επιστρέφοντας τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Το δεύτερο σενάριο ήταν το κούρεμα των καταθέσεων να φθάνει το 12,5%, ωστόσο, μετά από διαπραγματεύσεις επιτεύχθη συμβιβασμός και συμφωνήθηκε το ποσοστό της εφάπαξ εισφοράς για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ να είναι στο 9,9% και για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, 6,7%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία πήγαν στο Eurogroup με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένες να μην δεχθούν τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένες χώρες υποστήριξαν σθεναρά το ακραίο σενάριο η εφάπαξ εισφορά να φθάνει στο ποσοστό του 40%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εισηγήθηκε «κούρεμα» της τάξης του 40% υποστήριξε στη συνεδρίαση πως ουσιαστικά η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και έθεσε το δίλημμα ή δέχεσθαι το «κούρεμα» ή σας... αφήνουμε στην τύχη σας. Υποστήριξε, μάλιστα, πως μια απόφαση του Eurogroup που δεν θα περιλαμβάνει εφάπαξ εισφορά των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες, δεν θα μπορούσε να «περάσει» από τη γερμανική Βουλή.
Οπως μετέδωσε το Mega, ο μόνος ουσιαστικός συμπαραστάτης που είχε η Κύπρος στη χθεσινή δραματική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η Ελλάδα. Η αντίληψη που επκρατούσε μεταξύ των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν ότι η Κύπρος είναι το «πλυντήριο» της Ευρώπης και ότι είναι ένα νησί στο οποίο ο τραπεζικός τομέας διογκώθηκε εξαιτίας των καταθέσεων Ρώσων πολιτών.
Αναστασιάδης: «Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων»
Το κλίμα της συνάντησης στο Eurogroup έδωσε, με ανακοίνωσή του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνησή του «βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα». Μάλιστα μίλησε για το εξής δίλημμα: «Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας την προσεχή Τρίτη είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».
Οπως ανέφερε, τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστειλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ενα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, «οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».
Ο εκβιασμός Ασμουσεν 
Σε μία οριακή στιγμή των συζητήσεων στο Eurogroup, «ανέλαβε δράση» το μέλος τού εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες που επικαλείται το site τής κυπριακής Καθημερινής, ο καθοριστικός διάλογος με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, έγινε κατά τις 3:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου και είχε ως εξής:
Σαρρής προς Eurogroup: «Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.»
Ασμουσεν παίρνοντας τηλέφωνο τον Μάριο Ντράγκι: «Κύριε πρόεδρε της ΕΚΤ, παρακαλώ ετοιμάστε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών
Εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12,5%, το οποίο στη συνέχεια, με την παρέμβαση τρίτων, έπεσε στο 9,9%, οδηγώντας τελικά τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στην απόφαση να υπακούσει στην πρόταση-εκβιασμό των Ευρωπαίων.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου