Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ασύλληπτη ελληνική εγκύκλιος για τις Κυπριακές τράπεζες


kuproas Φοβούνται τον πανικό που θα προκληθεί και διαρρέουν ότι πήραν πίσω την σχετική εγκύκλιο, για τα μάτια του κόσμου! Στις 3:05 το μεσημέρι οι έφοροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν μία εγκύκλιο- σοκ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την οποία καλούσε τις ΔΟΥ, ως φορέας που εγγυάται τις διατραπεζικές συναλλαγές με το κράτος, να μην δέχονται επιταγές των κυπριακών τραπεζών για ......
πληρωμές στο Δημόσιο!

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος καλεί τους εφόρους να μη δέχονται «μέχρι νεοτέρας» επιταγές τραπεζών που εδρεύουν την Κύπρο, με υποκαταστήματα στην Ελλάδα και με την επωνυμία CPB Bank, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, για πληρωμές στο ελληνικό Δημόσιο.Με βάση την οδηγία αυτή, επιχειρηματίες και συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο δεν θα μπορούν να κάνουν πλέον χρήση του μπλοκ επιταγών τους για τις πληρωμές αυτές, ενώ οι εφορίες ίσως υποχρεωθούν να επιστρέψουν ως απαράδεκτες ακόμα και τις επιταγές που ήδη δέχθηκαν ως πληρωμή στη ΔΟΥ.
Όπως είναι φυσικό, η εγκύκλιος θορύβησε τους εφόρους, καθώς πολλές ΔΟΥ είχαν ήδη δεχθεί επιταγές κυπριακών τραπεζών από φορολογουμένους. Όταν όμως επικοινώνησαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να ρωτήσουν τι θα κάνουν, αυτό τους παρέπεμψε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εφοριακοί επικοινώνησαν και με το αρμόδιο τμήμα της ΤτΕ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η εγκύκλιος ισχύει, τους παρέπεμψε όμως για περισσότερες λεπτομέρειες πίσω στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων!
Αφού λοιπόν δεν έβγαζαν άκρη, τα στελέχη των ΔΟΥ προσπάθησαν, και τελικά κατάφεραν να επικοινωνήσουν γύρω στις 3:30 προσωπικά με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για να πάρουν την απάντηση, ότι ο κ. Στουρνάρας είχε παντελή άγνοια για το όλο θέμα!
Και το ερώτημα είναι, μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη αυτής της εγκυκλίου; Είναι δυνατόν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην τον έχει ενημερώσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Κινείται ανεξέλεγκτα;
Και όμως ναι! Προσέξτε μία σημαντική παράμετρο. Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης, το 2007, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε σύμβαση ανάθεσης εντολής τιτλοποίησης μέρους του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων του με την JP Morgan και την Εθνική Τράπεζα.. Από εκείνη την περίοδο, η JP Morgan λέγεται ότι «λύνει και δένε» μέσα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού συνεργάζονται στενά. Μήπως, λοιπόν, η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι ουσιαστικά «γραμμένη» από την JP Morgan; Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτές τις εκβιαστικές κινήσεις, και η χώρα μας δυστυχώς, συμμετέχει ενεργά στην πτώχευση των κυπριακών τραπεζών!
Και προσέξτε και κάτι άλλο. Προκειμένου να αποφύγει σκηνές πανικού αύριο στις εφορίες, το ΥΠΟΙΚ διέρρευσε ότι πήρε πίσω την εγκύκλιο, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Στόχος είναι να περάσει η Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, να περάσει και η αργία της Δευτέρας, και την Τρίτη, που θα έχει κάπως ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κύπρο, οι φορολογούμενοι, που κάνουν χρήση επιταγών κυπριακών τραπεζών για να πληρώσουν τις οφειλές τους, να βρεθούν προ απροόπτου. Με αυτήν την κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών, έβαλε άλλο ένα καρφί στο «φέρετρο» της Κύπρου!

http://www.spirospero.gr/index.php/oikonomia/44414-asyllipti-elliniki-egkyklios-gia-tis-kypriakes-trapezes#.UUtsY_1Iyfg.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου