Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σοκ απο Μπαρνιέ: Με σχέδιο νόμου φόρος στις καταθέσεις της Ευρωζώνης


Σοκ απο Μπαρνιέ: Σχέδιο νόμου για φόρο στις καταθέσεις της Ευρωζώνης

Αλλαγές στην κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά και για τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις για σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών εξετάζει η ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι......
η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όπως είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», είπε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιουζ.
Κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κ. Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», υπογράμμισε η κ. Χιουζ, και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.
Πιο σκληροί οι Φινλανδοί
Οπως αναφέρει και tovima ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας πως «οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters.
«Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς. Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in».
«Όλη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών», υποστήριξε.
Τι έλεγε ο Ντάισελμπλουμ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και παράλληλα πρόσθεσεότι και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.
«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», είχε δηλώσει στο Ρόιτερς και τους Financial Times ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων" άνω των 100.000 ευρώ».
«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. "Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε», πρόσθεσε.

http://www.iefimerida.gr/news/96829/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B9%CE%AD-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου