Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Live blogging: Επιστρέφει στην κυπριακή Βουλή το «κούρεμα»

Σχόλιο. Στην Κύπρο μάλλον αρχίζει το....κολ@@μπάρισμα
Η Γερμανία δεν δέχεται το σχέδιο Β'
Τελευταία ενημέρωση:
Επιστρέφει στη Βουλή το «κούρεμα» και η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Δεν είναι σαφές αν θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και την......
εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η Μέρκελ απέρριψε νωρίτερα το σχέδιο Β'. Διαμαρτυρία πολιτών έξω από τη Βουλή. Με άδεια χέρια γυρνά ο Μ. Σαρρής από τη Μόσχα. Έκλεισε η συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
«Ψηφίστε τώρα κούρεμα» λέει η Τράπεζα Κύπρου στη Βουλή
Πιέσεις της Κομισιόν για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων της Κύπρου
Η Κύπρος προωθεί περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων
Τι σημαίνει «αναδιάρθρωση» της Λαϊκής Τράπεζας
Κύπρος: Μειώνεται το ποσό που απαιτείται από την τρόικα
Τα τρία βασικά νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας
Σαρρής: «Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά επενδύσεις»
Η Μέρκελ απορρίπτει τα νέα σχέδια από Κύπρο
 
Ζωντανή μετάδοση όλων των εξελίξεων
16:01
Βουλή: Παρέκλινε προς το ζήτημα της Κύπρου η συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο «Αθηνά», με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τυχοδιωκτική υποστήριξη της Κύπρου για λόγους εσωτερικής αντιπολίτευσης.
15:35
Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία σχετικά με υποτιθέμενη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών με κλιμάκιο της εταιρείας Gazprom, το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του,  "διαψεύδει κατηγορηματικά  ότι υπήρξε τέτοια συνάντηση".

Τέτοιες δηλώσεις, σημειώνεται, δεν βοηθούν στο κλίμα νηφαλιότητας και σύμπνοιας που πρέπει να διατηρηθεί αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας.
Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και βεβαιώνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς αυτή η τεράστια πρόκληση και να οδηγηθεί η πατρίδα μας σε μονοπάτια οικονομικής σταθερότητας και προόδου.
 
15:30 H ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η καθιερωμένη δεξίωση για την 25η Μαρτίου
15:20
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην Κύπρο και να τιμήσει τις αρχές της. Χρειάζεται αλληλεγγύη και πολιτική ενότητα για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος από τη Σλοβενία.
15:00
Η Κύπρος ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος 2 δισ. ευρώ, αλλά ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λ. Χριστοφόρου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοφόρου υποστήριξε, ότι η Κύπρος ζήτησε 2 δισ. ευρώ, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, "που θα έσωζαν την κατάσταση", αλλά "ο κ. Προβόπουλος ήταν άτεγκτος".
"Έτσι πήγαμε στη Ρωσία", είπε, τονίζοντας πως η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει τα 41 από τα 50 δισ. ευρώ του μηχανισμού και είχε διαθέσιμα 9 δισ. ευρώ.
14:57 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις κυπριακές προτάσεις και καλεί τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τα νομοσχέδια για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και την αναδιάρθρωση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. 

Ανέφερε, επίσης, ότι στελέχη της Κομισιόν μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στη Λευκωσία, προκειμένου να βοηθήσουν στο σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.
 
Για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, εξήγησε ότι βάσει της Συνθήκης της Ε.Ε, προβλέπεται να τεθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιου συμφέροντος.
 
14:46 Να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει η δέσμη των νομοθετημάτων, καλεί τη Βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι θα σταλεί έτσι θετικό μήνυμα προς τα έξω και πως είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεσή της η τράπεζα τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση. 
Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013.
Ο κ. Δημητριάδης, σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου είχε παρευρεθεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι όλη η δέσμη των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει για δύο βασικούς λόγους». Πρώτον, είπε, «για να σταλεί ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τα έξω γεγονός που θα διευκολύνει τη σύντομη συμφωνία με την Τρόικα».  Και δεύτερον, πρόσθεσε, «είναι άκρως απαραίτητο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να έχει τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί την κρίση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία».
 
14:20 Tη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ζητάει από την κυβέρνηση η ΟΤΟΕ
13:40
Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να περιμένουν την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις άλλες κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν μια εναλλακτική λύση. Την τελευταία στιγμή έλαβα την πληροφορία ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη αυτή την πρόταση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν η νέα πρόταση ανταποκρίνεται σε προηγούμενες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Η Κύπρος πρέπει να συμφωνήσει με την ΕΕ πριν από οποιαδήποτε ρωσική στήριξη, λέει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «δεν κλείνει την πόρτα» σε μια στήριξη της Κύπρου. 
 
13:30
 
Στις 4 μ.μ. αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη συμφωνία για το πέρασμα των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων (Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική) στα χέρια ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι «μνηστήρες» είναι Alpha Bank ή Τράπεζα Πειραιώς.
 
13:15
 
«Ψηφίστε τώρα κούρεμα» λέει η Τράπεζα Κύπρου στη Βουλή.
 
13:05
 
Eπανέρχεται το σενάριο για κούρεμα 15% των καταθέσεων άνω των 100.000 €. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα Κύπρου περνά στην ALPHA και οι τράπεζες Λαϊκή και Ελληνική στην Πειραιώς.
 
13:00
 
Το «κούρεμα» ξαναπάει στη Βουλή και η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
 
12:45
 
Ο Σαμαράς ενημέρωσε τον Αναστασιάδη ότι έκλεισε το θέμα με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα με σημαντικά οφέλη για την Κύπρο. Ο Αναστασιάδης εκφράζει ευγνωμοσύνη και τονίζει ότι το αποτέλεσμα απαντάει στις κακόβουλες φήμες για δήθεν ουδετερότητα της Ελλάδας.
 
12:40
 
Τι λέει ο κυπριακός τύπος για την «τραπεζική αναδιάρθρωση».
 
12:25
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο για το θέμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Λευκωσία έχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο στην τρόικα των διεθνών δανειστών. Πρόσθεσε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μερικές από τις ελπίδες της κυπριακής κυβέρνησης.
 
12:00
 
Την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να μείνουν έξω από το κοινοβούλιο για πολλές μέρες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) Λοΐζος Χατζηκωστής, σε δηλώσεις του έξω από την Βουλή, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση διαμαρτυρίας. Είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων και οι θέσεις εργασίας για οποιοδήποτε υπάλληλο πάει σε αυτό που ονομάζεται -όπως είπε- καλή ή κακή τράπεζα.
 
Στο μεταξύ, ο αριθμός των υπαλλήλων τραπεζών έχει αυξηθεί κατά πολύ έξω από τη Βουλή και φωνάζουν συνθήματα και εναντίον του διοικητή της ΚΤ, όπως «Δημητριάδη παραιτήσου, εσύ και οι σύμβουλοί σου». 
 
11:50
 
Στερεύουν από μετρητά τα βενζινάδικα στην Κύπρο.  
 
11:40
 
Θετικές είναι οι προοπτικές για επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία προς τη Κύπρο, καθώς και για μείωση του επιτοκίου, όπως δήλωσε έγκυρη κυβερνητική πηγή.  Ωστόσο, η οποιαδήποτε διευθέτηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τρόικα.
 
Κληθείσα να σχολιάσει σενάρια που κυκλοφορούν για επιστροφή στο γενικό κούρεμα των καταθέσεων, είπε ότι έχει ξεκαθαριστεί και δεν πρόκειται να αποδεχθεί η Ευρώπη κούρεμα των καταθέσεων κάτω από €100.000.  Η κυπριακή πλευρά ζητά από τη Ρωσία επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. που λήγει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 για ακόμη 5 χρόνια, καθώς και μείωση του επιτοκίου από τα 4,5% περίπου στα 2,5%, που θα είναι και το επιτόκιο που θα πληρώνει στους Ευρωπαίους δανειστές της.
 
11:30
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κεντρικό υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοί της, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν για σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο. 
 
11:05
 
«Πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο -είναι και προς το συμφέρον μας. Η χώρα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου rbb, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαταραχθεί συνολικά η αξιοπιστία της ευρωζώνης. Επισήμανε ότι το Eurogroup επιμένει ότι το σύνολο του ποσού συμμετοχής της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης πρέπει να ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Λευκωσία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες από το δικό της σχέδιο και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ίδιος θα υποδεχόταν ως θετική εξέλιξη τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης.
 
10:58
 
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία συζητά τα νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Στη συνεδρίαση παρίσταται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους «κουρέματος», ο Π. Δημητριάδης φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του «κουρέματος», αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.
 
Ενδεχομένως, η ολομέλεια της Βουλής να διεξαχθεί το απόγευμα, αντί για το πρωί που ήταν προγραμματισμένη.
 
10:55
 
Η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης δήλωσε  η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει.
 
10:30
 
Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, συγκεντρώνονται κοντά στη Βουλή στην Κύπρο, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο του κοινοβουλίου.
 
Ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδίας, χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της τράπεζας. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».
 
10:10
 
Σχέδιο για έλεγχο κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες ετοιμάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».
 
10:00
 
Η Κύπρος «παίζει με τη φωτιά» και πρέπει να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό σχέδιο για την πλήρωση χρηματοπιστωτικού κενού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Τάχθηκε κατά της πρότασης για την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ημικρατικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη λύση που πλήττει τους μικρούς αποταμιευτές της χώρας.
 
Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Μίχαελ Μάιστερ. «Το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα» δήλωσε.
 
09:30
 
Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, με ανακοίνωση της, θα καλέσει τους υπαλλήλους όλων των τραπεζών να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθωση Λαϊκή.
 
09:00
 
Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ παραδέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει και σε απολύσεις υπαλλήλων, ενώ καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 θα έχουν πολύ σημαντικές απώλειες χωρίς να προσδιορίσει το ύψος τους.
 
08:50
 
«Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά επενδύσεις», δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, κατά την αναχώρησή του από τη Μόσχα.«Οι συνομιλίες με την Κύπρο τερματίσθηκαν, σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά». Η Ρωσία περιμένει την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου πριν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.
 
08:00
 
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β’, που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.
  Live blogging προηγούμενων ημερών:
Σάββατο 16/3
Κυριακή 17/3
Δευτέρα 18/3
Tρίτη 19/3
Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Τετάρτη 20/3
Πέμπτη 21/3

Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου