Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στις 18 Μαρτίου εκλέγεται από τη βάση ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στις 18 Μαρτίου εκλέγεται από τη βάση ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Είμαστε δυό, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς.....(μόνο....)....Την διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου αλλά και την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών αποφάσισε σήμερα το Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στην ομόφωνη απόφασή του, το κορυφαίο όργανο του κινήματος αποφάσισε η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση στις Κυριακή 18 Μαρτίου, με κάλπες στις οποίες θα .....
ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος.
Παράλληλα, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη την επόμενη Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στη συνέχεια το Σαββάτο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο.
Στο Εθνικό Συμβούλιο θα κατατεθούν και θα επικυρωθούν και επίσημα οι υποψηφιοτήτες, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.  Μέχρι στιγμής, σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Χρήστου Παπουτσή, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιάννη Ραγκούση και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Να σημειωθεί ότι το Πολιτικό Συμβούλιο ουσιαστικά έκανε δεκτή την εισήγησή του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εκλογής από τη βάση.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε επίσης να συγκροτηθεί Κεντρική Εκλογική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης κ. Γιώργο Ανωμερίτη, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου κ.κ. Βασίλη Έξαρχο, Κώστα Ασκούνη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ανδρουλάκη, Γιάννη Μίχα, Έφη Χαλάτση, Νίκο Σαλαγιάννη, Χρυσάνθη Κισκήρα και Μαριλένα Κοππά.
Αύριο το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Καρχιμάκη και Ανωμερίτη προκειμένου να συμφωνήσουν επί των τεχνικών θεμάτων και να αποσταλεί η εγκύκλιος στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα.
94 υπογραφές χρειάζεται κάθε υποψήφιος για την προεδρία
Ταυτόχρονα το Πολιτικό Συμβούλιο ομοφώνως επαναβεβαίωσε την πρόθεση του για απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να παρακαμφθούν οι διαδικασίες για συλλογή υπογραφών. «Το Καταστατικό θα τηρηθεί κατά γράμμα συμπεριλαμβανομένης της προϋπόθεσης συλλογής υπογραφών» δήλωσε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 94 μελών του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο αριθμεί 377 μέλη.
Ερωτηθείς ο κ. Μπεγλίτης σχετικά με το ενδεχόμενο επεισοδίων στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν ανά την χώρα, απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη, δεν φοβόμαστε την κοινωνία. Έχουμε ισχυρό σύμμαχο την κοινωνία και θα πάμε με ψηλά το κεφάλι Δεν φοβόμαστε ούτε επεισόδια ούτε τραμπουκισμούς. Ενδεχομένως όσοι σχεδίαζαν τα επεισόδια να φοβούνται τις ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έθεσε θέμα για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκη και την εξ αγχιστείας σχέση που έχει με έναν εκ των υποψηφίων τον κ. Χρήστο Παπουτσή. «Κανένα τέτοιο θέμα δεν ετέθη ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» είπε ο κ. Μπεγλίτης προσθέτοντας με νόημα: «Ασφαλώς οι εξ αγχιστείας συγγενικές σχέσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται».
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διαδικασίες επιμένοντας στην εκλογή από τη βάση και αφήνοντας αιχμές κατά των υποψηφίων διαδόχων του. «Όλοι οφείλουμε να εγγυηθούμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις στο Κίνημά μας. Αυτές αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, ό,τι μας συνδέει με την Ελληνική κοινωνία, με τον κάθε πολίτη. Η προσπάθεια του καθενός μας, οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός, θα κριθούν στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεών μας» για να προσθέσει με νόημα: «Το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον». Αναφερόμενος στην Εθνική Συνδιάσκεψη στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είπε πως «θα συζητήσουμε ανοιχτά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» και πως «θα αξιολογήσουμε την πορεία μας και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ευθύνης για το μέλλον».
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ ακόμη και της απόφασης του για το δημοψήφισμα. «Ήδη, σήμερα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, συζητούνται όλο και περισσότερο όλα όσα είχαμε προτείνει στην ΕΕ από την αρχή της κρίσης. Ακόμη και η προσφυγή στην γνώμη των πολιτών. Γίνεται πλέον αντιληπτό στη συντηρητική Ευρώπη, ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο με μέτρα λιτότητας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στις επιταγές της Ε.Ε είπε πως «προσωπικά, με ενδιαφέρει η «δημοσιονομική υπευθυνότητα» και όχι η «δημοσιονομική λιτότητα»» σημειώνοντας πως πρέπει να χαραχθεί μια «ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη, για την ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας, αλλά επίσης και για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα». Επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με βάση τους μισθούς τις αναδυόμενες αγορές. Μπορούμε όμως να τις ανταγωνιστούμε, με βάση την ποιότητα των προϊόντων μας». Εξέφρασε την πεποίθηση πως «τώρα που η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει αυτό το πολύ σημαντικό πακέτο αλλαγής, αλλά και υποστήριξης, πιστεύω ότι θα περάσουμε σε μια πολύ πιο σταθερή κατάσταση». Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ «αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα εξελίξεων, αλλά και η δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει, να εγγυηθεί τις πραγματικές, τις απαραίτητες αλλαγές στη χώρα, παρά τις όποιες ενστάσεις, ακόμη και έντονες κριτικές».
Την αποχαιρετιστήρια ομιλία του θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα που θα συνέλθει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο.

 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου