Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σοβαρά επεισόδια με δακρυγόνα και συλλήψεις στις παρελάσεις της Περιφέρειας

Σοβαρά επεισόδια με δακρυγόνα και συλλήψεις στις παρελάσεις της Περιφέρειας (vid)
Από σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις «σημαδεύτηκαν» οι μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις περισσότερες πόλεις της Περιφέρειας.

Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο

Έπειτα από... σοβαρά επεισόδια και διαμαρτυρίες, ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση στο Ηράκλειο.


Σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.


Πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να πετούν γιαούρτια και αυγά με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ματαίωση της μαθητικής παρέλασης για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Mάχες» σώμα με σώμα στην Πάτρα

Μεγάλης διάρκειας επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα. Δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, επιχείρησαν να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα που είχε βάλει η Αστυνομία, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Τριών Συμμάχων. 
Αμέσως μετά, δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες, έκαναν ρίψη χημικών, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπουκάλια με νερό. Μετά την ρίψη των χημικών οι διαδηλωτές υποχώρησαν, ενώ όσοι κάθονταν σε καφετέριες στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, άρχισαν να τρέχουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.

Τελικά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η παρέλαση χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Με συνθήματα η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Με καθυστέρηση 10 λεπτών άρχισε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ το παρόν έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο σε αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο Μητροπολίτης Άνθιμος, με εκπροσώπους των στρατιωτικών και λοιπών αρχών της πόλης.

Κατά τη διεξαγωγή της παρέλασης, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ καταγγέλλουν κλίμα αστυνομοκρατίας. Πριν την έναρξη της παρέλασης, αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο τεσσάρων ατόμων που μοίραζαν φυλλάδια στο χώρο παρέλασης και τα οποία ενδέχεται να προσαχθούν αργότερα.

Στη διάρκεια της παρέλασης, μέρος των μαθητών που συμμετείχε σε αυτή, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επισήμους. Νωρίτερα, σημειώθηκαν και δύο προσαγωγές.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στα Χανιά

Έκρυθμη η κατάσταση και στα Χανιά καθώς μπροστά από τον κήπο, στη Λ. Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν συμπλοκές μεταξύ των Αστυνομικών και των συγκεντρωμένων. Μια γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας της ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη χρήση χημικών και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου, από την  έξοδο του κήπου επί της Δημοκρατίας μέχρι και τα Ολύμπια.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι  μπροστά στην είσοδο του κήπου και άρχισε να φωνάζει αντιμνημονιακά συνθήματα.
Επεισόδια και στη Λάρισα

Οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Λάρισα, αποδοκίμασαν έντονα τους επισήμους και καταχειροκροτούσαν τους μαθητές, που είτε δεν έστρεφαν το κεφάλι τους στην εξέδρα είτε μούτζωναν τους επισήμους. 

Όταν τελείωσε η παρέλαση, οι επίσημοι έφυγαν γρήγορα και οι διαδηλωτές μπήκαν στον δρόμο για να παρελάσουν. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα! Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχαμε δύο προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και ενός δασκάλου.


Μετ' εμποδίων η παρέλαση στον Πειραιά


Παρέλαση υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά, όπου εκεί υπήρχαν παντού κάγκελα, ενώ η εξέδρα των επισήμων είχε πολύ λίγα άτομα.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, απέναντι από την εξέδρα και πίσω  από τα κάγκελα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καθηγητές ανήρτησαν πανό και φώναζαν υβριστικά συνθήματα όπως προδότες προς τους επισήμους.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις


Στις Σέρρες έγιναν οκτώ προσαγωγές νωρίς το πρωί, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού, ο Μιχάλης Τζελέπης, βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων. 

Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ξάνθη. Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, 
διαδηλωτές πλησίασαν τους επισήμους φωνάζοντας συνθήματα, ενώ προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο τον χώρο της παρέλασης οπότε και σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ.

Λίγα λεπτά αργότερα οι διαδηλωτές αποχώρησαν, κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα περιφερειακά του χώρου διεξαγωγής της παρέλασης.

Σε 32 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία και στη
 Βέροια, πριν την έναρξη της παρέλασης για προληπτικούς λόγους.

Τα άτομα που προσήχθησαν είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Στην Λαμία, οι πολίτες αποδοκίμασαν τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων ενώ στην Χαλκίδα αίσθηση έχει προκαλέσει η εμφάνιση μαθητή στην παρέλαση με τσιρότα στο στόμα!

«Παρατράγουδα» σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου απειλήθηκαν επεισόδια, όταν υπήρξε παρεξήγηση μιας ομάδας πολιτών, προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου και σημειώθηκε μικροσυμπλοκή, η οποία έληξε με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας. 

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.

Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρελάσεως, μόλις που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους οι επίσημοι, έκανε μια μεγάλη ομάδα από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας'» και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση.

Σχετικές φωτογραφίες:


parelasixaratsi.jpgpatra.jpg1770367.jpg1770375.jpg1770484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου