Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μήνυμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στέλνει ο Ολάντ

Μήνυμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στέλνει ο Ολάντ


Φαβορί των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ  

Μήνυμα προς τις ηγεσίες του ισχυρού πυρήνα της ΕΕ στέλνει ο Φρανσουά Ολάντ μέσω συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύεται τη Δευτέρα. «Όλοι γνωρίζουν τη θέση μου [περί επαναδιαπραγμάτευσης] για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Αν ο... γαλλικός λαός ψηφίσει την άποψή μου, αυτή θα πρέπει να ακουστεί από τις άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να προειδοποιήσω αρκετά νωρίς τους άλλους αρχηγούς κρατών. Θα πρέπει να με ακούσουν».Ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, έχει ξεκαθαρίσει πως εφόσον εκλεγεί από το γαλλικό λαό θα προωθήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από 25 κράτη-μέλη της ΕΕ υπό τις πιέσεις των Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, και τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.
Ορισμένες πτυχές του Συμφώνου είναι «λογικές» αναγνώρισε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών· εξήγησε ότι δεν θα αμφισβητήσει τα πάντα, αλλά θα προσθέσει μια ενότητα για την ανάπτυξη χωρίς την οποία είναι πεπεισμένος ότι καμία αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα είναι δυνατή.
«Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα για την ανάπτυξη στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο» δηλώνει στο Der Spiegel. «Ποιος πιστεύει σοβαρά, εκτός από ελάχιστους ανθρώπους στη Γερμανία, ότι μπορούμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη» διερωτήθηκε ο Ολάντ.
Το κέντρο-αριστερό Spiegel έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επικεφαλής των συντηρητικών κυβερνήσεων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία) έχουν συμφωνήσει να μποϊκοτάρουν τον Φρανσούα Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Κατανοώ ότι η κ. Μέρκελ υποστηρίζει τον κ. Σαρκοζί» είπε ο Ολάντ επισημαίνοντας ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια (ΕΛΚ), και συμπλήρωσε πως δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή η στήριξη κατ ανάγκη ευνοεί τον πρόεδρο.
«Δεν είναι οι ξένοι ηγέτες που θα λάβουν την απόφαση του γαλλικού λαού» επισήμανε ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι εκείνη που δεν ήθελαν να τον συναντήσουν «πιθανώς του έκαναν καλό χωρίς να το γνωρίζουν».
Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση πως τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και επιβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς τέλος εάν το διάσημο «Merkozy» θα μπορούσε  να αντικατασταθεί από ένα« Merlande», ο Ολάντ απάντησε ήρεμα πως «δεν βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο ακόμα που να συνδυάζουμε τα επίθετά μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου