Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις της τουρκικής ηγεσίας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο θέμα που αφορά δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για την Αμμόχωστο, συστήνοντας παράλληλα στον κόσμο «ψυχραιμία και συγκράτηση».

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο .......περιθώριο της επίσκεψής του στο νέο κτήριο του ΘΟΚ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είπε ότι «έχουμε επιδοθεί όλοι σε μια νέα εικοτολογία σε σχέση με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Μιλλιέτ’. Βεβαίως από την τουρκική ηγεσία όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Για μας, από εμάς, είναι ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου και αυτοί οι όροι έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχουν επαναβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έχουμε κάνει ουσιαστική κίνηση το 2010 υποβάλλοντας συγκεκριμένο τρίπτυχο που αφορά και την Αμμόχωστο και είναι ένα τρίπτυχο το οποίο εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, και τους Τουρκοκύπριους και εμάς και την Τουρκία εάν γίνει αποδεκτό, όπως το έχουμε προτείνει. Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι πιθανοί ελιγμοί, είναι πιθανά σενάρια, τα οποία – επειδή έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία – κανείς δεν μπορεί να τα αποκλείσει. Αλλά να συζητούμε μεταξύ μας τώρα για υποθετικά σενάρια είναι αντιπαραγωγικό, δεν είναι σωστό».

Ερωτηθείς αν στέλλει κάποιο μήνυμα στον κόσμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχω τη γνώμη πως λόγω του γεγονότος ότι πολιτικοί παράγοντες ή όποιοι – δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα - σχολιάζουν συνεχώς τέτοια ζητήματα, φυσιολογικά και ο κόσμος αρχίζει και να ενδιαφέρεται και να αγωνιά περί τίνος πρόκειται και τι δέον γενέσθαι. Για αυτό εγώ συστήνω στον κόσμο ψυχραιμία, συγκράτηση.

Η εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία από πλευράς του κόσμου, με διάφορους τρόπους και ένεκα και της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας, έχει υποσκαφθεί έχει υποβαθμιστεί. Να δώσουμε λίγη εμπιστοσύνη οι απλοί άνθρωποι στην πολιτική ηγεσία και ας μην σβήνουμε με μια μονοκοντυλιά τα πάντα. Έχω την άποψη ότι στο τέλος της ημέρας και πολιτικά πρόσωπα έχουν την έγνοια να εξυπηρετηθούν οι απλοί άνθρωποι, πέραν από τα κομματικά συμφέροντα τα οποία πιθανόν κάποιοι να θέλουν να εξυπηρετήσουν. Και που δεν είναι κάτι άνομο, το να θέλει κάποιος να εξυπηρετήσει τα κομματικά του συμφέροντα, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα και δεν συγκρούονται με τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων.

Συνεπώς συστήνω στους Βαρωσιώτες ψυχραιμία, συγκράτηση διότι δεν ξέρει κανείς, για παράδειγμα, τι θα έρθει αύριο ο κ. Έρογλου να μας πει στη συνάντηση που θα έχουμε. Θα μας πει κάτι τέτοιο ή θα μας πει κάτι άλλο; Δεν το ξέρει κανείς αυτό το πράγμα, εφόσον ο ίδιος το διαψεύδει κιόλας. Βεβαίως είναι μια διάψευση που ‘πίνει νερό’, επειδή δεν είναι η ώρα τώρα περίπου να λεχθεί κάτι τέτοιο. Χρειάζεται ψυχραιμία, συγκράτηση και ετοιμότητα από δικής μας πλευράς.

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις και – δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι αλλά επιτρέψτε μου να πω – κόλπα της τουρκικής ηγεσίας».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Την ώρα που πρέπει. Είναι απλό. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία της θητείας του Διοικητή. Την ώρα που πρέπει θα ανακοινώσουμε και ονόματα και πράγματα».

/kipros-hellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου