Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Προβόπουλος πριν και μετά…


Τολμηρούς στόχους και σημαντικά μέτρα έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας του 2010 ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος. Αναλυτικά σε πολλά σημεία της εν λόγω έκθεσης αναφέρονται όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να μειώσει το δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με την χθεσινή του κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα, όπου μίλησε για έλλειψη μέτρων. Διαβάστε αναλυτικά αποσπάσματα τόσο της Έκθεσης την Τράπεζας της Ελλάδας το 2010, όσο και της ......χθεσινής κατάθεσης του διοικητή της ΤτΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Τι έλεγε και τι λέει.

Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδας
Απρίλιος 2010

«…Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει πλέον εμπλακεί σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο : τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης.
Στην κατεύθυνση αυτής της διεξόδου, η ελληνική κυβέρνηση κατάρτισε και δημοσίευσε στις 14 Ιανουαρίου το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) 2010-2013, το οποίο θέτει αρκούντως τολμηρούς στόχους όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περιλαμβάνει το περίγραμμα της πολιτικής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθηθεί.
« Στις 9 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου ανακοινώθηκαν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα για την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, τη μείωση των μισθολογικών δαπανών και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Στις 24 Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση (που ψηφίστηκε στις 20 Απριλίου) και στις 31 Μαρτίου δημοσιοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, κατοχυρώθηκε η ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με την ίδρυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
(ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Αυτές οι πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής έγιναν θετικά δεκτές από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».


«Στις 3 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτα τα “πειστικά πρόσθετα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης” που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα και αξιολόγησε θετικά την προβλεπόμενη πολύ ταχεία εφαρμογή των μέτρων αυτών καθώς και την αναγνώριση, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, της ανάγκης να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με την απόφαση του
ECOFIN της 16ης Φεβρουαρίου».

Κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα

15 Μαρτίου 2012

«Με ρωτήσατε αν στο τελευταίο τρίμηνο λαμβάνονταν μέτρα, αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι.
Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα.» Απευθυνόμενος σε μέλος της εξεταστικής επιτροπής, συνεχίζει: «υπό τις προϋποθέσεις που εσείς ο ίδιος ορίσατε, δηλαδή έγκαιρη λήψη πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση και να μη φτάσουμε αργότερα. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση.
Αν η χώρα είχε λάβει πολύ σοβαρά, πολύ προωθημένα, πολύ αυστηρά, πολύ φιλόδοξα, πολύ γενναία μέτρα εκείνη την περίοδο, προφανώς θα σηματοδοτούσε …
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους δανειστές μας λέει «Είναι άνθρωποι με γνώση, εμπειρία, παρακολουθούν όλες τις χώρες, ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Δεν έφτανε εμείς να πούμε μία κορώνα, μία δήλωση έτσι ή αλλιώς και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφταναν.»


.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου