Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

1 δις ευρώ αφορολόγητα (!) από Ελλάδα στην Αλβανία

Στέλνονται από Αλβανούς μετανάστες…

Τα πιο πολλά αποκτήθηκαν από «μαύρη» εργασία…

Πάνω από 1 δις ευρώ στέλνουν από την Ελλάδα στην πατρίδα τους οι αλβανικής καταγωγής μετανάστες, χρήματα τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γίνονται χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες και οι Εφορίες «χαρατσώνουν»  με τεράστιες προμήθειες και φόρους τους Έλληνες πολίτες, ακόμη και για ενδοκοινοτικά εμβάσματα.......


Από «μαύρη» εργασία…
Είναι βέβαιο ότι το υψηλότερο μερίδιο από τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν επενδύσεις ούτε και εμπορικά εμβάσματα. Απλά, κάθε μετανάστης μπορεί να αποστέλλει σε οποιονδήποτε προορισμό όσα χρήματα θέλει.
Πρόκειται ουσιαστικά για δισεκατομμύρια ευρώ που κάνουν φτερά κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές από «μαύρη» εργασία, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες εργάζονται στη χώρα μας ανασφάλιστοι και παράνομα.
Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα «marketbeast.gr» στην Αθήνα αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις βρίθουν τα καταστήματα τα οποία αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με πολυεθνικές εταιρίες, την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει εμπορική συναλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τα εμβάσματα βρέθηκαν στο ζενίθ τους (το 2010 έφθασαν το 1,45 δις ευρώ), την περίοδο που η οικονομία της χώρας μας συρρικνώνεται διαρκώς, ο κλάδος της οικοδομής έχει κυριολεκτικά παγώσει και πολλοί μετανάστες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής προς τις πατρίδες τους.

Χάνονται εκατομμύρια…
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η φορολόγηση των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις λύσεις, προκειμένου να μειωθεί η τρύπα στα έσοδα, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στην οικονομία της χώρας. Αν, για παράδειγμα, φορολογούνταν με 10%, θα εισέρρεαν στα δημόσια ταμεία 140.000.000 ευρώ μόνο την περασμένη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα στοιχίζουν στο κράτος περίπου 83.000.000 ευρώ. Ετσι, μια φορολόγηση των εμβασμάτων θα μπορούσε να σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα κόβονταν τα επιδόματα, αλλά θα διπλασιάζονταν.
Το 1 δις ευρώ περίπου των εμβασμάτων των αλβανικής καταγωγής μεταναστών αντιστοιχεί σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ της Αλβανίας και στο 65% του εμπορικού ελλείμματος της γειτονικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου