Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)
Με τη δυναμική που απέκτησε, μέρα τη μέρα, από τη στιγμή που ανέλαβε το στοίχημα για τη διάσωση της χώρας ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στον εσωκομματικό στίβο επιδιώκοντας μια νέα νίκη μέσω των...
αναγκαίων «ανατροπών».
Ο κ. Βενιζέλος έχει πλήρη εικόνα για το υπό δημοσκοπική κατάρρευση ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίζεται ταυτόχρονα αποφασισμένος να απεγκλωβιστεί από τους κομματικούς μηχανισμούς, ώστε να φτάσει εγκαίρως στο σημείο της επανεκκίνησης.
Θεωρείται ήδη εκλεγμένος αρχηγός του κόμματος, καθώς έχει την πολιτική ηγεμονία, ενώ τα περί οργανωτικών διαδικασιών ήταν ζητήματα για τα οποία εξαρχής ο ίδιος δεν έκρυβε την αποστροφή του.

Το PSI και η προχθεσινή έκβαση της μάχης τού άφησαν... ελάχιστα περιθώρια για να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά, να καταθέσει την υποψηφιότητά του και να αναχωρήσει πάλι, σήμερα το απόγευμα, για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Το χρονοδιάγραμμα
Αλλωστε, ακόμη και τα αναμενόμενα παρατράγουδα αυτού του Σαββατοκύριακου, στη Συνδιάσκεψη του κόμματος, δεν είναι παρά ο τερματισμός μιας πορείας προς την «επόμενη μέρα» και η αφετηρία του σχεδίου για το νέο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο Ευ. Βενιζέλος θα αρχίσει να επεξεργάζεται αμέσως μετά την εκλογή του την προσεχή Κυριακή, στις 18 του Μάρτη.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται την ώρα της εκλογής του να παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν έχει ακόμη συζητήσει σχετικώς με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Πάντως, «από Δευτέρα» εκτιμά ότι από τον ίδιο μέχρι το τελευταίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια πρέπει να είναι πολλαπλή και ο στόχος ένας: η διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου κατά την προεκλογική περίοδο.
Εμπιστοι συνεργάτες του έχουν «διαγνώσει» ότι ένα από τα «ατού» του Ευ. Βενιζέλου αφορά στον υψηλό βαθμό κυβερνησιμότητάς του.
Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι σε διάφορες μετρήσεις σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης, ο κ. Βενιζέλος φέρνει σε... δύσκολη θέση τον δημοσκοπικά προπορευόμενο Αντ. Σαμαρά.
Η τακτική απέναντι σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ
Τα πράγματα για τον Ευ. Βενιζέλο είναι ξεκάθαρα, αφού ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο. Θα συνεχίσει να μάχεται για την εφαρμογή του προγράμματος, με ισχυρές όμως δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Θα προβάλει λύσεις για την οριστική διάσωση της χώρας και την ανάκαμψη των πληττόμενων, χαμηλών και μεσαίων, στρωμάτων και θα αναδείξει τον νέο «χάρτη» των μεταρρυθμίσεων, ικανών να βάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης.
Στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα, το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών εκτιμά ότι θα καταφέρει καίρια πλήγματα στη ΝΔ, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις - κυρίως νέα και άφθαρτα πρόσωπα.
Η πίστη αυτή δεν εκφράζεται μόνο από τους επιτελείς του κ. Βενιζέλου, αλλά και από στελέχη που ομολογούν ότι η αναδιάταξη προσώπων και δυνάμεων ενδέχεται να προκαλέσει κύμα αισιοδοξίας και προοπτικής στα μέλη και στους ψηφοφόρους του κόμματος.
Η δε άγρια κόντρα του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλ. Τσίπρα, προχθές στη Βουλή, προϊδεάζει εν πολλοίς για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ιπποκράτους στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
«Σκληρό ροκ» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φλερτάρουν -βάσει των γκάλοπ- αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, στη λογική ότι η Κουμουνδούρου αφορίζει, δεν προτείνει και προβλέπει καταστροφή δίχως να αναλαμβάνει το παραμικρό μέρος της εθνικής ευθύνης.
Η επιχείρηση παλιννόστησης δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ αφορά επίσης πρωτοβουλίες για τη διακοπή των διαρροών προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η προσέγγιση στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που λόγω των χαμηλών ποσοστών στα γκάλοπ αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο κόμμα του Φ. Κουβέλη.
Σε δεύτερη φάση, θα επιχειρηθεί η κατάδειξη της «διγλωσσία» εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά κατά του μνημονίου, χωρίς να δίνει ταυτόχρονα πειστικές απαντήσεις.
Το «προφίλ» ενός σοσιαλδημοκρατικού σύγχρονου κόμματος που θέλει εν τω μεταξύ να οικοδομήσει το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει «ανάχωμα» για τις διαρροές ψηφοφόρων. Βέβαια, πολλά στελέχη παραδέχονται ότι η σημαντική μείωση των εισοδημάτων εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς και η στρατιά ανέργων σε κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου και της περιφέρειας επιδεινώνει το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί αρνητικό αντίβαρο στη δυναμική του υπουργού Οικονομικών.
Ωστόσο, η συγκρότηση των νέων ψηφοδελτίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν και τολμηρές αποφάσεις, όπως ισχυρίζονται στο επιτελείο Βενιζελου, μπορεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες γέφυρες με όλες τις κοινωνικές ομάδες.
«Ενα υγιές και αξιόπιστο ψηφοδέλτιο σε κάθε νομό θα πείσει ακόμη και αυτούς που είχαν επιλέξει να κλείσουν την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ να το ξανασκεφτούν», δηλώνει στέλεχος του επιτελείου, που γνωρίζει καλά το σχέδιο που έχει στο «συρτάρι» του ο Ευ. Βενιζέλος. Πριν από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, πάντως, ο κ. Βενιζέλος θα απαντήσει στις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται για το ενδεχόμενο επιστροφής των διαγραμμένων βουλευτών. Η σχετική κίνηση θα γίνει, ωστόσο, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τη στιγμή που η Ιπποκράτους απευθύνει κάλεσμα πανστρατιάς και εφόσον οι διαγραφέντες αποδείξουν ότι επιθυμούν να συστρατευτούν για τη νέα προσπάθεια.
Αναστάτωση
Απρόοπτο με γιαούρτι στη Συνδιάσκεψη
Ενα ατυχές περιστατικό σε βάρος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναστάτωσε χθες προς στιγμήν την πρώτη ημέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου και ενώ ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στις μπροστινές θέσεις, έχοντας δίπλα του τους κ. Πετσάλνικο και Καρχιμάκη, ένας ηλικιωμένος με πατερίτσα τον πλησίασε και επιχείρησε να του επιτεθεί εκτοξεύοντας εναντίον του γιαούρτι.
Ο δράστης (ο οποίος ονομάζεται Νικόλαος Λεμονής και δηλώνει μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Πειραιά) είχε νωρίτερα προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στην αίθουσα καθώς είχε αποπειραθεί να διακόψει ομιλητές, μεταξύ αυτών και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών δήλωσε λίγα λεπτά μετά την επίθεση: «Ο κύριος Βενιζέλος είναι απολύτως ήρεμος και ψύχραιμος. Πρόκειται για ένα ατυχές και αμελητέο γεγονός που προήλθε από ένα προβληματικό άτομο. Είναι προφανείς οι ευθύνες των διοργανωτών της Συνδιάσκεψης, καθώς και της Ασφαλείας της αίθουσας».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου