Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Δεν απαντά στις κατηγορίες ο Παπακωνσταντίνου


Ισχυρίζεται ότι "πολιτικό έγκλημα είναι η απόκρυψη, όχι η αποτύπωση"Να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που αποκάλυψε τα κακώς κείμενα και απλώς εργάστηκε για να αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος επιχείρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Προτού μάλιστα εμφανιστεί ενώπιον των ...μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά "τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους δημοσιογράφους ότι "πολιτικό έγκλημα είναι η απόκρυψη, όχι η αποτύπωση" των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Παπακωνσταντίνου «υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε όσους συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία γιατί έβλαψαν τη χώρα». Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται ότι γνώριζε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος προτού αναλάβει καθήκοντα υπουργού των Οικονομικών και κυρίως στις αιτιάσεις ότι ως υπουργός χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενες μεθόδους που φούσκωσαν το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα, που εφάρμοσαν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες".

Με τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι υπεύθυνοι για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι η ΝΔ και ο προκάτοχός του υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου. Στα πρώην μέλη της Στατιστικής Υπηρεσίας που τον επιρκίνουν ότι μετά τον Οκτώβριο του 2009, κάθε λίγο και λιγάκι αναθεωρούσε προς τα πάνω το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "είναι αδιανόητη σήμερα η αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς".

Ωστόσο, τις βαριές πολιτικές ευθύνες του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου φωτίζουν δύο βασικά σημεία, τα οποία ο ίδιος αποπειράται να προσπεράσει:
- Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας -και άρα κατ’ εξοχήν αρμόδιος- αντί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, να καθησυχάσει τις αγορές και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο με μέτρα που θα περιόριζαν τη δυναμική του ελλείμματος, αδράνησε σε επίπεδο μέτρων και σκόρπισε τον πανικό με «αψυχολόγητες» δηλώσεις περί «Τιτανικού».
- «Επέβαλε» τον Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τον «προστάτεψε» ακόμα όταν ενημερώθηκε από άλλα μέλη της στατιστικής αρχής ότι ο προϊστάμενός τους «καθοδηγείται» για να εμφανίσει «φουσκωμένο» έλλειμμα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική επιτροπή με τίτλο "Η συνειδητή απόκρυψη του ελλείμματος προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2009", περιλαμβάνονται έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις ευθύνες του Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονομικών επί ΝΔ. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες του κ. Παπαθανασίου, προσπαθεί να κρατήσει τον καταλογισμό ευθυνών μακριά από την δική του θητεία. Ειδικότερα, μεταξύ των εγγράφων που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνεται επιστολή του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2009, λίγους δηλαδή μήνες πριν από τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Στην επιστολή αυτή ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι «υπάρχουν ανησυχίες ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2009 δεν θα είναι αρκετά για να συγκρατήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3,7%. Χωρίς επιπλέον μέτρα ο στόχος για το έλλειμμα θα υπολείπεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό… Το να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα
προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικό όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας αλλά για να εξασφαλίσει τη συνοχή της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό αποτελούν αντικείμενου κοινού ενδιαφέροντος».
Το δεύτερο έγγραφο είναι ένα υπηρεσιακό σημείωμα από το οποίο προκύπτει ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2009 ο κ. Παπαθανασίου, ως υπουργός Οικονομικών, είχε ενημερώσει τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς των Υπουργείων ότι πρέπει να περισταλούν οι δαπάνες, να γίνει προσπάθεια για μείωση αποδοχών και μείωση των συμβάσεων, να μην δίνονται υποσχέσεις για επιδόματα, όσες υποχρεώσεις μπορούν να αναβληθούν για την επόμενη χρονιά να αναβληθούν και ότι οι οδηγίες της
ΕΕ είναι «κόψε, κόψε».

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει τα πεπραγμένα της ΝΔ: "Στις 2/10/2009, μόλις 2 ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009. Αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας. Αυτή που στοίχισε ολοκληρωτικά την απώλεια της αξιοπιστίας όχι μόνο των στατιστικών, αλλά και των Ελληνικών θεσμών και της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους εταίρους μας".

Κατά την άποψη του στενού συνεργάτη και εκλεκτού του Γιώργου Παπανδρέου, "ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί των ημερών της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από άλλα δύο στοιχεία: την προειδοποίηση προς τον Υπουργό Οικονομικών από τους διοικητές ασφαλιστικών ταμείων ότι θα χρειαστούν επιπλέον επιχορηγήσεις άνω το 1 δις Ευρώ [ΚΑΤΑΘΕΣΗ: Επιχορηγήσεις ΙΚΑ ΟΑΕΕ]

και από τα στοιχεία που προσκομίζονται στη Βουλή ανεξόφλητων χρεών στα νοσοκομεία 5,2 δις Ευρώ έως το 2008 [ΚΑΤΑΘΕΣΗ: Επιστολή του Αβραμόπουλου προς τον Παπαθανασίου για τα χρέη νοσοκομείων].
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου