Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τη Δευτέρα πληρώνονται τα ελληνικά CDS

Η ώρα της πληρωμής για όσους είχαν αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έφτασε.

Τη Δευτέρα θα … μάθουν το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων, με τη σχετική δημοπρασία που θα διενεργηθεί για να καθορισθεί μια τελική τιμή, ή αλλιώς το «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που εν τέλει καθορίζει και το ......ύψος των ασφαλίστρων που θα δοθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ο κάτοχοι των «ελληνικών cds» εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολάρια.

Για την ακρίβεια βάσει της τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23%, κάτι που σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το ασφάλιστρο.  Συνεπώς η συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια βάσει της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δις δολάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως θα έχει η σχετική δημοπρασία καθώς αφενός αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης και αφετέρου το τελικό ποσό το οποίο θα λάβουν οι κάτοχοι των CDS αναμένεται να δείξει κατά πόσον η αγορά πιστεύει πως η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας διασφάλισε όντως την δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές η αγορά παραμένει προβληματισμένη αφού ναι μεν θεωρεί ως «ένα πρώτο θετικό βήμα» την διαγραφή 100 δισ. ευρώ χρέους, αλλά από την άλλη δεν έχει πειστεί πως αυτό επαρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι τελικές πληρωμές θα διακανονιστούν στις 26 Μαρτίου.
 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου