Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Eνεργοποίηση των Ρητρών θα εισηγηθεί ο Ευ. Βενιζέλος


Με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα και κατά τη διάρκεια της οποίας προανήγγειλε ότι η εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι η ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης ώστε το.....
ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων να ανέλθει σε ποσοστό πλέον του 95 τοις εκατό.

«Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους», είπε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση του PSI, είπε, επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Βαδίζουμε ιστορικά πλέον προς τη μείωση του χρέους και όχι προς την αύξησή του».

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, ο ΥΠΟΙΚ τις χαρακτήρισε ως «ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αποκατάστασης και βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας».

Κριτική στα Ταμεία που αρνήθηκαν
Ασκησε εκ νέου έντονη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων τους, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια».

Ερωτηθείς αν στο εξής θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα ταμεία που είπαν «ναι» στο PSI και σε εκείνα που τελικά δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%. «Η συμμετοχή υπερβαίνει σαφώς το όριο που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τόνισε.

Επανέλαβε επίσης αυτό που αναφέρεται στην αρχική αναοκοίνωση του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση του PSI, ότι η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου