Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Απογείωση του Facebook με την είσοδο στο χρηματιστήριο

Χαμόγελα ικανοποίησης από την ομάδα του Facebook μόλις ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πάτησε το κουμπί για την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης μετοχών του δείκτη Nasdaq Αλμα σημείωσε η τιμή της μετοχής του Facebook, στην εντυπωσιακή πρεμιέρα που έκανε σήμερα στο .....
χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μέσα στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης έφτασε στα 43 δολάρια, έχοντας ξεκινήσει από τα 38 δολάρια, τιμή εισαγωγής.

Χαμόγελα ικανοποίησης από την ομάδα του Facebook μόλις ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πάτησε το κουμπί για την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης μετοχών του δείκτη Nasdaq
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, δείχνει να χάνει τα αρχικά της κέρδη, υποχωρώντας στην περιοχή των 38 δολ.
Οι δημόσιες προσφορές στην τιμή των 38 δολαρίων εκτόξευσαν την αποτίμηση της εταιρείας στα 104 δισ. δολάρια, ποσό 107 φορές μεγαλύτερο από τα ετήσια κέρδη της με βάση τα περσινά στοιχεία.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και την μεγαλύτερη για εταιρεία του τεχνολογικού κλάδου.
Με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 104 δισ. δολάρια, η Facebook ξεπερνά πλέον τις εταιρείες Starbucks και Hewlett-Packard μαζί, πυροδοτώντας ποικίλα σχόλια για το πόσο τελικά θα αυξηθεί η αξία της.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπέργκ, ο οποίος έφτιαξε το Facebook σε ένα κοιτώνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ πριν από οκτώ χρόνια, άνοιξε την συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου για τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq.
Ο 28χρονος πάτησε το κουμπί της έναρξης της διαπραγμάτευσης με χαμόγελο ικανοποίησης, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του. Λίγη ώρα αργότερα μίλησε μεσω video link από την γιορτή που στήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Καλιφόρνια.
Η υψηλή ζήτηση για τις μετοχές της δημοφιλούς εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν τόσο την τιμή όσο και τον αριθμό των μετοχών που τελικά διατέθηκαν. Το ένα πέμπτο του συνόλου των μετοχών, περίπου 421 εκατομμύρια μετοχές διατέθηκαν και εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στην επιχείρηση σχεδόν 18 δισ. δολάρια.
Σημαντικό αριθμό υφιστάμενων μετοχών διαθέτει ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιδρυτής του Facebook θα γίνει εν μια νυκτί κατά πολλά δισεκατομμύρια πλουσιότερος.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου