Το γερμανικό ταμπλόιντ με σημερινό του δημοσίευμα συνεχίζει να «υποδαυλίζει» την αντιπάθεια των Γερμανών για την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται ότι ο πακτωλός των δύο μνημονίων δεν πήγε στους πολίτες αλλά στους..... δανειστές
Οπως αναφέρει, από την Ανοιξη του 2010 οπότε και η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), έχουν αντληθεί συνολικά 148 δισ. ευρώ για να στηριχθεί η χώρα μας, με την συμμετοχή των Γερμανών να φτάνει τα 35 δισ. ευρώ.
Η Bild παραδέχεται ότι μικρό μόνο μέρος έφτασε στους πολίτες της Ελλάδας και αναλύει τους αριθμούς.
Στο πλαίσιο του Πρώτου Μνημονίου δόθηκαν έξι δόσεις συνολικού ύψους 73 δισ. ευρώ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος, 55 δισ. ευρώ, κατέληξαν στην ΕΚΤ, ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικές για να πληρωθούν τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου. Στον προϋπολογισμό εισέρευσαν μόνο 18 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για μισθούς και συντάξεις.
Με το Δεύτερο Μνημόνιο, 30 δισ. ευρώ πληρώθηκαν σε τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές και 5 δισ. ευρώ σε τόκους, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απορρόφησε 18 δισ. ευρώ και θα πάρει άλλα 7 δισ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη 14 δισ. ευρώ δόθηκαν στην ΕΚΤ για ελληνικούς τίτλους που είχε στα αποθεματικά της.
Η Bild «προειδοποιεί» τους Γερμανούς ότι όλα αυτά τα κεφάλαια θα εξαφανιστούν, εάν το Ελληνικό Δημόσιο κηρύξει πτώχευση και σημειώνει ότι σύμφωνα με Γερμανό οικονομολόγο το κόστος για τη χώρα θα είναι 25 δισ. ευρώ. «Και όχι μόνο αυτά», προσθέτει, καθώς τα συνολικά χρέη Ελλήνων ιδιωτών που δεν θα αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσό κοινοτικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί από το 1981 και μετά, θα αποδειχθεί «πεταμένα λεφτά».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνολικά περίπου 380 δισ. ευρώ έχουν δοθεί για να ενισχυθεί η Ελλάδα, 33.600 ευρώ κατά κεφαλήν ή 177% του ΑΕΠ, όταν το Σχέδιο Μάρσαλ για την δυτική Ευρώπη ήταν μόλις 2%.
.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου