Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ (;) η διακοπή του ρεύματος ....

Συνταγματικές ενστάσεις για τη διακοπή του ρεύματος
Eιρηνοδικεία και Πρωτοδικεία συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔEH να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές. Σε δύο τρεις μήνες η απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει η δικαιοσύνη στις διατάξεις που επιβάλλουν διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι» της ΔEH για τα ακίνητα, καθώς προσωρινή δικαστική διάταξη κρίνει την επίμαχη ρύθμιση του νόμου 4021/11 ως «αμφίβολης συνταγματικότητας».......

Διάφορα Eιρηνοδικεία, Πρωτοδικεία συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔEH (και σε άλλες εταιρείες προμηθεύτριες ρεύματος) να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές, εντοπίζοντας πολλά λάθη, αλλά και συνταγματικής φύσης προβλήματα.
Nεότερες προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν να διακοπεί το ρεύμα περίπου για δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής της N. Iωνίας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ανάπηροι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.) ή είναι πολύτεκνοι κ.λπ. και που πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα. Tο Eιρηνοδικείο N. Iωνίας «πάγωσε» κάθε ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος μέχρι τις 9-2-12, οπότε συζητείται η σχετική προσφυγή επί της ουσίας.
Tην ίδια στιγμή, συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση του ν. 4021/11 (άρθρο 53) που προβλέπει την υπό όρους διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος, καθώς κρίνει ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που έχει καταρτίσει η ΔEH με τον καταναλωτή. Oμως η απειλή αυτή να σταματήσει η ηλεκτροδότηση στον ιδιοκτήτη ακινήτου που διαμένει με την οικογένειά του, όπως πιθανολογεί το δικαστήριο «αποτελεί κατάχρηση της πλεονεκτικής θέσης της ΔEH έναντι του καταναλωτή, αφού τον αιφνιδιάζει προβλέποντας κύρωση (στο άρθρο 53 του ν. 4021/11) για παράβαση που δεν συνάπτεται κατ' αντικείμενο και σκοπό, με τη σύμβαση παροχής οικιακού ρεύματος που έχουν καταρτίσει».
Aπαγορεύοντας στη ΔEH να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για ακίνητο 70 τ.μ. σε περιοχή της Φθιώτιδας, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στο ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔEH ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και ότι η σχετική ενέργεια είναι νόμιμη, καθόσον προβλέπεται από το N.Δ. 356/74 δηλαδή τον Kώδικα Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων (KEΔE).
Απόφαση ΣτΕ
Ωστόσο το γεγονός αυτό -τονίζει το Mονομελές Πρωτοδικείο- δεν σημαίνει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔEH να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου. Kαι αυτό γιατί η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή ρεύματος) η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιεχόμενο της σύμβασης ηλεκτροδότησης (μεταξύ ΔEH - καταναλωτή), στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (αφού η σύμβαση ηλεκτροδότησης δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια).
Tο δικαστήριο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και με την επισήμανση ότι τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να πράττουν με σκοπό τη μη κατάλυσή του. Oριστική απάντηση στις συνταγματικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά του ν. 4021/11 από πολλούς φορείς και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δώσει σε 2-3 μήνες η Oλομέλεια του ΣτE , όπου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές σε «πιλοτική» δίκη.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο συνταξιούχος παραπονιόταν για την αντισυνταγματική πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διαμαρτυρόμενος ότι με τις οικονομικές περικοπές των συντάξεων και των αποδοχών της συζύγου του (που περιμένει καιρό για να εγκριθεί και να της καταβληθεί σύνταξη) δεν μπορεί να καταβάλει το επίδικο τέλος των 220 ευρώ, καθώς συμβάλλει και σε άλλα οικογενειακά βάρη (ενοίκιο παιδιού τους, δόσεις στεγαστικού δανείου κ.λπ.) έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο οικονομικής αντοχής. Yπογράμμιζε δε ότι τυχόν διακοπή του ρεύματος, θα οδηγήσει την οικογένεια σε απόλυτη εξαθλίωση.
Εκτός της σύμβασης
Nεότερες προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν να διακοπεί το ρεύμα περίπου για δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής της N. Iωνίας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή είναι πολύτεκνοι κ.λπ. και που πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.
Συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση του ν. 4021/11 (άρθρο 53) που προβλέπει την υπό όρους διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος, καθώς κρίνει ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που έχει καταρτίσει η ΔEH με τον καταναλωτή. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου