Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ρυθμίζουν χρέη 42 δισ. για να εισπράξουν άμεσα 1,5 δισ. Ρυθμίζουν χρέη 42 δισ. για να εισπράξουν άμεσα 1,5 δισ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.

Σανίδια σωτηρίας» για τα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία αναζητά το υπουργείο Οικονομικών στη νέα ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο που ξεπερνούν τα 42 δισ. ευρώ......

Με τα διαθέσιμα του Δημοσίου να «βρίσκονται στο κόκκινο», προσφέρονται ισχυρά δέλεαρ όπως η ολοσχερής διαγραφή των προσαυξήσεων, η επιμήκυνση των δόσεων μέχρι 60 και η μείωση του κατωτάτου ποσού στα 300 ευρώ, η άρση των ποινικών κυρώσεων και των κατασχέσεων και η χορήγηση μηνιαίας φορολογικής ενημερότητας για όσους οφειλέτες υπαχθούν στο νέο καθεστώς. Στόχος είναι να εισρεύσει στα Ταμεία ζεστό χρήμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 που θα δώσουν δημοσιονομική ανάσα και θα χαμηλώσουν τον πήχη των πρόσθετων μέτρων για το κλείσιμο της τρύπας των 3 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.
Συνέπειες
Σύμφωνα με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012 αίτηση για διακανονισμό των χρεών τους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ακόμα και πριν από λίγες ημέρες, ενώ όσοι αδιαφορήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι μεγαλοοφειλέτες θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν οφειλές από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τέλη ταξινόμησης, λοιπά τέλη, εισφορές και φόρους που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ και μέσω των τελωνείων, ενώ θα μπορούν να τακτοποιηθούν και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα οφειλών που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση.
Το νέο καθεστώς προβλέπει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της έκπτωσης επί των προσαυξήσεων για την εκπρόθεσμη καταβολή που κυμαίνεται από 25% μέχρι και 100%, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μειώνεται στα 300 από τα 500 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως εξής:
  • εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής
  • σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων
  • σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων
  • σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων
  • σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων
  • σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Οι μεγαλοοφειλέτες
14.700 χρωστούν 37 δισ. ευρώ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται τόσο από τους άμεσους και έμμεσους φόρους (εισόδημα, ακίνητα, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.ά.), όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι εισπράττονται μόλις 6 από τα δέκα ευρώ που βεβαιώνονται, όσο και από τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα που αφορούν κυρίως χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και στα οποία το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται μόλις στο 1/7 αυτών που βεβαιώθηκαν. Σχετικά με τον αριθμό των οφειλετών και το ύψος των χρεών τους, από τα 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν στο Δημόσιο 42 δισ. ευρώ, οι 716.000 έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 3.000 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας, ενώ 14.700 χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας, με τις συνολικές οφειλές τους στο Δημόσιο να ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ.
Αλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις
Αναστολή διώξεων για όσους υπαχθούν
Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών και θα είναι δυνατόν να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν, ενώ εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν. Επίσης, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο σε χρέη που ρυθμίζονται. Η αναστολή αυτή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
Ανοίγει η ψαλίδα
Για ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών προσφεύγει στην παραδοσιακή, αν και όχι και επιτυχημένη λύση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για να εισπράξει τους φόρους και τα χρηματικά πρόστιμα που λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια στις εφορίες. Τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ισολογισμό του κράτους δείχνουν ότι βεβαιωθέντα, αλλά μη εισπραχθέντα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 42 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αντί η ψαλίδα μεταξύ βεβαιώσεων και εισπράξεων να κλείνει ανοίγει ακόμα περισσότερο και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τα ανείσπρακτα χρέη αυξήθηκαν κατά 5 δισ.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει ιδιώτες για τον προσδιορισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ενώ προχωρεί και στην τοποθέτηση 2.335 ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους. ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου