Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Αναμονή οκτώ ετών για το εφάπαξ από το Δημόσιο

Αναμονή οκτώ ετών για το εφάπαξ από το Δημόσιο
ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΚΤΩ (8) ΕΤΩΝ!!!!!!! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ.....ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ "ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΕΙ" ΚΑΘ' ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.....ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ......ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΠΑΙΤΕΙ, ΕΚΒΙΑΖΕΙ, ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ, ΧΑΡΑΤΣΩΝΕΙ........Σε πλήρες ταμειακό αδιέξοδο οδηγείται το 2012 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων -ιδιαίτερα ύστερα από τη μαζική έξοδο εργαζομένων που θέλησαν να αποφύγουν, υποβάλλοντας παραιτήσεις, την εργασιακή εφεδρεία- και όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα πρέπει να αναμένουν έως και? οκτώ χρόνια για να εισπράξουν το (μειωμένο) εφάπαξ. Την πρόβλεψη αυτή κάνει στην «Η» ο γενικός......
διευθυντής του ΤΠΔΥ και αντιπρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Ν. Καλάκος, εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις για εφάπαξ, με βάση τα στοιχεία των αποχωρήσεων που έγιναν από το Δημόσιο βοηθούσης και της εργασιακής εφεδρείας, θα φτάσουν τις 60.000 (από 47.000 στις αρχές Δεκεμβρίου).
Ελλειμμα 2,3 δισ.
Για την καταβολή του εφάπαξ και στους 60.000 συνταξιούχους (παλιούς και καινούργιους) το ΤΠΔΥ χρειάζεται 2,3 δισ. ευρώ μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν (15% για όσους αποχώρησαν από 1/1/2010 - 31/12/2010 και 20% από την 1/1/2011 και μετά), περιορίζοντας το μέσο ποσό της εφάπαξ παροχής στα 38.000 ευρώ από 44.000 ευρώ. Το Ταμείο, ωστόσο, δεν διαθέτει το σχετικό κονδύλι ούτε και μπορεί να το συγκεντρώσει από τις εισφορές των ολοένα και λιγότερων απασχολούμενων - ασφαλισμένων στο Δημόσιο, οι οποίοι καταβάλλουν από την 1/1/2011 επιπλέον εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ουρές δικαιούχων
Από τα διαθέσιμα και τις υπάρχουσες εισφορές, το ΤΠΔΥ προγραμματίζει να πληρώσει μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2012 τα εφάπαξ σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί το Δεκέμβριο του 2009, ενώ καμιά επίσημη εκτίμηση δεν κάνει το Ταμείο για τις πληρωμές σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί (με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) από το Νοέμβριο του 2010 και μετά. «Το Ταμείο πρέπει να στηριχθεί οικονομικά», τονίζει ο Ν. Καλάκος, συμπληρώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμιά επίσημη απόφαση για την καταβολή του εφάπαξ σε δόσεις και την πληρωμή προκαταβολών έναντι των ποσών που δικαιούνται όσοι έχουν αποχωρήσει. Καμιά πρόοδος δεν έχει γίνει, τέλος, ούτε για τη δανειοδότηση του Ταμείου.
Περικοπές
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής προβλέπει τον επανακαθορισμό των ποσών εφάπαξ έτσι ώστε να αντιστοιχούν οι εισφορές με τις παροχές. Όχι μόνο στο ΤΠΔΥ, αλλά και στα άλλα ταμεία πρόνοιας, με πρόβλεψη να γίνουν περικοπές τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ έως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου