Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.......ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ!!!!!......

Στο έλεος των «αρπακτικών» τα κτίρια του Δημοσίου Το κτίριο που στέγαζε επί χρόνια το υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος έχει τους δύο τελευταίους ορόφους αυθαίρετους, κάτι που «φρενάρει» το οποιοδήποτε σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Πώς να μιλήσουμε για πώληση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας όταν για παράδειγμα το κτίριο του υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος έχει δύο ορόφους αυθαίρετους;»
Αυτό αποκάλυψε σε πρόσφατο συνέδριο η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη, επιβεβαιώνοντας το σκηνικό τρέλας που επικρατεί με τα κρατικά ακίνητα και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες για είσπραξη δεκάδων δισ. ευρώ από την αξιοποίησή τους......

Τα έσοδα από τα κρατικά ακίνητα υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν περίπου το 80% από τα 50 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως στόχο η τρόικα και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, το εγχείρημα κινδυνεύει με «ναυάγιο» πριν ακόμη ξεκινήσει, καθώς τα ακίνητα που βγαίνουν προς εκμετάλλευση αντιμετωπίζουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα:
  • Το πρώτο είναι η δραματική εικόνα της αγοράς ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά όμως στην Ελλάδα. Επενδυτές δεν πλησιάζουν, ρευστό δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς... μνηστήρες τα κρατικά ακίνητα. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, να κατατεθούν προτάσεις με τιμές? εξευτελιστικές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση δύο ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας γύρω στα 3.500 τ.μ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ν. Ιωαννίδη, «οι επενδυτές που ήλθαν κατέθεσαν προσφορές που ήταν ίσες με το 50% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ή το 30% της εκτίμησης που είχαν κάνει οι εκτιμητές. Επενδυτικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει ή δίνονται τιμές κάτω από τις προβλεπόμενες».
  • Το δεύτερο είναι ότι για πολλά ακίνητα δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη» εικόνα, γεγονός που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο που στέγαζε επί χρόνια το υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος έχει τους δύο τελευταίους ορόφους αυθαίρετους.Το ακίνητο αυτό, όμως, έχει συμπεριληφθεί στα 39 ακίνητα που θα αξιοποιηθούν με sale and lease back. Η ανέγερσή του ξεκίνησε μεταξύ 1938-1940 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή. Ολοκληρώθηκε μεταπολεμικά (1946-1949), ενώ επακολούθησαν και άλλες επεμβάσεις (1960-1962, δεκαετία 1970), με τροποποιήσεις και προσθήκες ορόφων που ουσιαστικά κατέστησαν το ακίνητο... παράνομο κατά ένα μεγάλο μέρος του καθώς δεν υπάρχει άδεια για τα τελευταία πατώματα.
Πώς λοιπόν θα έλθει κάποιος ξένος επενδυτής για να αγοράσει το ακίνητο όταν θα βρεθεί μπροστά σε μια παρανομία που ανέχεται το ίδιο το κράτος εδώ και πολλά χρόνια; ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου