Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...

Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη

Τη δυνατότητα τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και με 60 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση από 25% έως 100% στις προσαυξήσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών

Αλλη μια ευκαιρία να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ακόμη και σε 60 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση από 25% έως και 100% στις προσαυξήσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Για να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι οφειλέτες θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 να προσέλθουν στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη και να ζητήσουν την ......
ένταξή τους στη ρύθμιση.
Η ρύθμιση, που θα περιληφθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους είτε εφάπαξ με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είτε σε μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 60, αλλά με μικρότερη έκπτωση στις προσαυξήσεις. Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της έκπτωσης επί των προσαυξήσεων.
Δικαίωμα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση έχουν και οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης εξετάζεται να μειωθεί από τα 500 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει σημαντικό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο ποσό των 42 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται:
  • Εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.
  • Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.
  • Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.
  • Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.
  • Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.
  • Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης» ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών και θα είναι δυνατό να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας. Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον τους για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν.
  • Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο σε χρέη που ρυθμίζονται.
Η αναστολή αυτή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Κακούργημα οι οφειλές άνω των 150.000 €
Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας θα συζητηθεί και θα οριστικοποιηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα περιληφθούν και άλλες διατάξεις με τις οποίες:
  • Θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ για χρονικό διάστημα άνω των 4 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής.
  • Θα παρέχεται η δυνατότητα λήψης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι επιλέγουν να εκποιήσουν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.
  • Θα απαλλάσσονται από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων.
  • Θα προβλέπεται η λογιστική «ελάφρυνση» των ισολογισμών των τραπεζών από τις ζημιές που θα εγγράψουν λόγω συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+). Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη, από 5 που είναι σήμερα. ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου