Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Με γενική απεργία απειλούν οι φαρμακοποιοί

Με γενική απεργία απειλούν οι φαρμακοποιοί Με κλείσιμο των φαρμακείων από την ερχόμενη Τρίτη απειλούν οι φαρμακοποιοί, κλιμακώνοντας την επίθεσή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους που επιφέρει σημαντική μείωση στο ποσοστό κέρδους και καθιερώνει ελεύθερο ωράριο.

Τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις που διαφοροποιούν και συμπληρώνουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά κυρίως το φάρμακο, έρχονται να ......
εντείνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα μεταξύ υπουργείου Υγείας - φαρμακοποιών και γιατρών.
Οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους στο 15% και την απελευθέρωση του ωραρίου, απειλούν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους από την Τρίτη 6 Μαρτίου, χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, πρόταση την οποία προτίθεται να καταθέσει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το φάρμακο, από την 1η Ιουνίου θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι γιατροί να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία.
Ωστόσο, δύο μήνες νωρίτερα, από την 1η Απριλίου θα ισχύει το μέτρο της συνταγογράφησης, με βάση τη δραστική ουσία για τις 10 κατηγορίες δραστικών ουσιών σε φάρμακα που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο αφορούν τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες οι οποίες θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν πρώτα αποζημιώνονται σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν μηχανισμούς αξιολόγησης με βάση το κόστος και το όφελός τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προβλεφθεί η αποζημίωση στην Ελλάδα να δίνεται αφού τα φάρμακα αυτά αποζημιωθούν σε 18 χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ένας ασθενής που κρίνεται ότι πρέπει να πάρει ένα καινούριο φάρμακο, πρέπει να περιμένει ώστε αυτό να εγκριθεί από 12 και όχι 18 κράτη μέλη ώστε να αποζημιώνεται και από το ασφαλιστικό του ταμείο στην Ελλάδα.
Πάντως γίνεται σαφές ότι εξαιρούνται τα καινοτόμα φάρμακα, αυτά που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για την "κάλυψη κινδύνου ζωής" ή τα «ορφανά».
Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου διευκρινίζεται πλέον ότι ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα καλείται να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο για τον ασθενή. Όμως εάν ο ίδιος ο ασθενής επιλέξει κάποιο ακριβότερο φάρμακο θα έχει τη δυνατότητα να το πάρει πληρώνοντας τη διαφορά.
Ο Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στις θέσεις του ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το φάρμακο και σε ανακοίνωσή του τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το φάρμακο πρέπει να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή καθώς η θεραπεία του ασθενούς είναι μόνο ιατρική υπόθεση.
Λοβέρδος: Δέχομαι πόλεμο συμφερόντων
Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του δεύτερου εφαρμοστικού νόμου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική δαπάνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε τονίσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος συμφερόντων εναντίον του, με στημένα επιχειρήματα, προκειμένου να μην προχωρήσει η αλλαγή στην πολιτική του φαρμάκου.
"Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς. Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λοβέρδος.
Αναφερόμενος στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η χρήση τους σκοπεύεται να φθάσει από το 18% στο 50% και αντιπαρέβαλλε τα ποσοστά διείσδυσης που έχουν τα γενόσημα φάρμακα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές φαρμάκου. Που φθάνουν και το 90%.
Ο υπουργός απάντησε και σε όσους αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, κάνοντας λόγο για τερτίπια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί «οι δυστροπίες δύο τριών συλλόγων να καταστρέφουν τη χώρα».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου