Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: Ας σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό

Γιούνκερ: Ας σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό Ο πρωθυπουργός του...Δήμου Θεσσαλονίκης...σε πληθυσμό... (το Λουξεμβούργο έχει πληθυσμό περίπου 450.000 άτομα και ο Γιούνκερ είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου).... διοικεί όλη την Ευρώπη, καθορίζει τις τύχες ολόκληρων λαών, καθορίζει τις οικονομίες χωρών.....και ομολογεί κυνικότατα οτι μέχρι σήμερα ΤΑΠΕΙΝΩΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ......

Ο επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χρειαστεί ενδεχομένως και τρίτη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας μάλιστα πως είναι, πλέον, καιρός «να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι......
η Ευρωζώνη δεν συζητά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ: «Εχουμε μία 17μελή ζώνη. Η έξοδος της Ελλάδας δεν αποτελεί για εμάς υπόθεση εργασίας», τόνισε.

Στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 12 Μαρτίου, θα υιοθετηθεί η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

"Αφήστε να εξετάσουμε πρώτα το δεύτερο πρόγραμμα, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εφαρμοσθεί υπό ορθές προϋποθέσεις. Ας σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Ας προσπαθήσουμε με τους Έλληνες φίλους μας να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, σημείωσε ότι η απόφαση για την επικύρωση του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας θα γίνει στις 12 Μαρτίου, διότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι υπουργοί τα αποτελέσματα από το PSI, δηλαδή το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά το αυριανό Eurogroup, o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει στο Συμβούλιο μια καταρχήν εικόνα για την πορεία του PSI, καθώς και για το βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Ο κ.Γιούνκερ, αφού εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας, επανέλαβε ότι αν μετά τις εκλογές έρθουν στην ελληνική κυβέρνηση πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν την εφαρμογή του Μνημονίου, τότε και η ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποσυρθεί.
Επέμεινε, επίσης, στη θέση του περί διορισμού ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι την ευθύνη για μια τέτοια απόφαση την έχει μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Τόνισε ακόμη ότι αποστολή της Ομάδας Δράσης που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, είπε πως έχει υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία με την ελληνική πλευρά, λέγοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχουν και πτυχές που πρέπει να συμφωνηθούν.
Εξάλλου, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος δε ζήτησε ποτέ να υπάρξει μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό επεδίωξαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ελάχιστους επιτρεπόμενους μισθούς, μικρότερους από αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα, καθώς επίσης και το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε δραστικές μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και τόνισε ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι, κατά τα άλλα, ενάρετες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να εξάγουν σημαντικές ποσότητες όπλων στην Ελλάδα.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι όσοι συντηρούν τη συζήτηση αυτή το κάνουν για προεκλογικούς λόγους.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας του PSI, δηλαδή το ακριβές ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι για να ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής ευθύνης, η εθελουσία συμμετοχή του PSI θα πρέπει να φτάσει το 66%.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου