Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Κληρώνει» στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας - Νέα πρόκληση από την Bild!

«Κληρώνει» στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας - Νέα πρόκληση από την Bild!
Κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στη γερμανική Βουλή (18.00 ώρα Ελλάδας) για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα υπερψηφιστεί. Κυνερνητικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Φρίντριχ. Προκαλεί με νέο δημοσίευμά της η Bild, ζητώντας από ...τους γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν!

Εκτός από τους βουλευτές της συμπολίτευσης το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφίσουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Όχι» θα ψηφίσει η γερμανική Αριστερά (κοινοβουλευτική δύναμη 76 μελών, επί συνόλου 622), ενώ αντιθέτως οι Γερμανοί Πράσινοι (κοινοβουλευτική δύναμη 68 μελών) θα δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα.  

Δεν αποκλείεται πάντως διψήφιος αριθμός βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού να καταψηφίσει.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), με εικοσάλεπτη ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ, αρχίζει η συνεδρίαση. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των βουλευτών επί 90' και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το πακέτο θα πάρει το «πράσινο φως», ενώ κυβερνητικά στελέχη αποστασιοποιήθηκαν από τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρώτος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ ανέφερε χθες σε συνέντευξή του προς το ZDF: «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν ασκούμε αυτή την πολιτική».

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών έλαβε σήμερα η γερμανική Καγκελαρία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει ότι η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του και ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Βεστερβέλε από την πλευρά του, σε δήλωσή του προς την ιστοσελίδα της Die Welt αναφέρθηκε σε «σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας», αλλά και σε «πολλά λόγια» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από την γερμανική Βουλή. «Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Με τον τίτλο «δισεκατομμύρια για τους Έλληνες - STOP!» στην πρώτη σελίδα της κυκλοφορεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Bild» και καλεί τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο - 130 δισεκατομμύρια ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η Bild απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτόν τον λάθος δρόμο», γράφει η εφημερίδα και φιλοξενεί απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι τάσσονται κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Emnid-Umfrage», για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», οι Γερμανοί σε ποσοστό 63% δεν επιθυμούν την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 31%.
np

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου