Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο


Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο

Η Μόσχα θα διαθέσει το ιλιγγιώδες ποσό των 775 δισ. δολαρίων ως το 2022 για να εξοπλιστεί σαν αστακός
Δόγμα Πούτιν: «Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας αν δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη Ρωσία»



Βλέπει πολεμική σύγκρουση στο εγγύς μέλλον η Ρωσία; Ανησυχεί; Πιστεύει ότι η ασφάλεια και η ειρήνη εισέρχονται σε φάση επικίνδυνης κρίσης; Τα ερωτήματα προβάλλουν από το πανάκριβο και φιλόδοξο «Σχέδιο εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης» των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας που παρουσίασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Δευτέρα, δύο εβδομάδες πριν από τις...... προεδρικές εκλογές. Ιλιγγιώδη ποσά - πάνω από 775 δισ. δολάρια - θα διαθέσουν ως το 2022 για τη «ριζική αναδιάρθρωση» του ρωσικού στρατού. Η νέα Ρωσία θα είναι οπλισμένη σαν αστακός. Την απάντηση στα ερωτήματα δίνει με τον τρόπο του ο ίδιος ο ρώσος πρωθυπουργός. «Βλέπουμε ζώνες αστάθειας τριγύρω μας, ζώνες με ρευστότητα, η οποία διατηρείται τεχνητά και σκόπιμα και προκαλεί ένα αναδυόμενο χάος» γράφει σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική «Ροσίσκαγια Γκαζέτα». Και απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους «η Ρωσία πρέπει να προστατευθεί από νέους περιφερειακούς και τοπικούς πολέμους (...) για να νιώθουν οι Ρώσοι και οι φιλικές χώρες ασφαλείς και για να ακούνε προσεκτικά εκείνο που η χώρα μας έχει να πει».
Υπονοώντας - αλλά χωρίς να κατονομάσει χώρες - την κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ο Πούτιν σημειώνει ότι «γίνονται προσπάθειες να προκληθούν συγκρούσεις στην άμεση γειτονιά μας, στα σύνορα της χώρας μας και των συμμάχων μας». Εχοντας κατά νου την «παρέμβαση» στη Λιβύη της Γαλλίας και της Βρετανίας - δύο χωρών τις οποίες επίσης δεν κατονομάζει - δηλώνει ότι «ξένες δυνάμεις» προκαλούν «κρίσεις οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια» της Ρωσίας και άλλων χωρών. «Βλέπουμε πως κάποιοι επίτηδες πυροδοτούν διενέξεις κοντά στα σύνορά μας» γράφει. Σε ένα σημείο μόνο ο Πούτιν δεν μασά τα λόγια του. «Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα δεν θα μείνει αναπάντητη» δηλώνει. Θα υπάρξει ρωσική απάντηση και αυτή θα είναι «αποτελεσματική και ασύμμετρη».
Ο ρώσος πρωθυπουργός ομολογεί και την αδυναμία της σημερινής Ρωσίας να παίξει τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο. Πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν θα διεκδικήσουν το 35% των ψηφοφόρων και από τώρα λένε ότι θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα προϊόν «διαφθοράς και νοθείας» - κάνουν αντιδιαστολή της ρωσικής επιρροής στη Βόρεια Αφρική την «εποχή του Σουέζ» (1957) με την «αδυναμία» που έδειξε η Ρωσία στη Λιβύη (2011).
«Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας (...) αν δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη Ρωσία» τονίζει ο Πούτιν. «Μόνο όταν είμαστε ισχυροί έχουμε εγγυημένη την εθνική ασφάλεια της χώρας». Αυτή την εγγύηση θα την εξασφαλίσει η υλοποίηση του δεκάχρονου σχεδίου το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας προς την κατεύθυνση του επαγγελματικού στρατού, 400 και πλέον νέας παραγωγής διηπειρωτικούς πυραύλους, 8 πυρηνικά και 20 συμβατικά υποβρύχια, 600 αεροσκάφη νεότατης τεχνολογίας και άλλα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. Καθησυχάζοντας «κάποιους που θα ήθελαν να διαβάσουν στραβά» το σχέδιο ο ρώσος πρωθυπουργός τονίζει: «Δεν σχεδιάζουμε και δεν θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά άλλων χωρών, ούτε γειτονικών» - εννοώντας ασφαλώς τη Συρία, το Ιράν κ.ά.
Δεν είναι κάτι νέο για τη Ρωσία τα σχέδια και οι εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού. Μετά την τριήμερη «στρατιωτική επιχείρηση» στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008, όταν διαπιστώθηκαν οργανωτικές και άλλες ελλείψεις, έγιναν αρκετές βελτιώσεις και κάποια νέα οπλικά συστήματα αντικατέστησαν τα της σοβιετικής εποχής. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται ένα σχέδιο και μια φιλοσοφία πίσω από αυτό. «Δεν στρατιωτικοποιείται ο κρατικός προϋπολογισμός» επειδή θα «υπερχρηματοδοτηθεί» το στρατιωτικό σκέλος του, γράφει ο Πούτιν. Αν δεν είμαστε στρατιωτικά ισχυροί, τονίζει, «δεν θα μπορούμε να αναπτύξουμε την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς μας».
Είναι φανερό ότι ο ρώσος πρωθυπουργός - ο οποίος έχει εξασφαλισμένη την επιστροφή του στο Κρεμλίνο στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής - βλέπει τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού ως όχημα βελτίωσης των γενικότερων συνθηκών ζωής, από τη διαχείριση της οικονομίας και την ανάπτυξη ως την πάταξη της διαφθοράς και την αναβάθμιση της έρευνας και της Παιδείας.
Δεν πρωτοτυπεί, φυσικά. Η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ιδιαίτερα της βιομηχανίας της και της υψηλής τεχνολογίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχείς αναδιοργανώσεις, στους μετασχηματισμούς κτλ. της πολεμικής βιομηχανίας της. Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον γράφει στο βιβλίο του «Present at the Creation» (1973) ότι οι Τρούμαν, Τσόρτσιλ και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αναγνώριζαν πως απαγορεύοντας στην (τότε) Δυτική Γερμανία να αναπτύξει πολεμική βιομηχανία υπονόμευαν την οικονομική και επιστημονική ανάπτυξή της.


Πετρέλαιο
Δει δη χρημάτων

Υπάρχουν χρήματα ώστε να υλοποιηθεί το «σχέδιο Πούτιν» για μια στρατιωτικά πανίσχυρη νέα Ρωσία; Αρκετός σκεπτικισμός επικρατεί στους ρώσους αναλυτές. Αλλωστε δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πρόγραμμα. Το προεκλογικό μανιφέστο του ρώσου πρωθυπουργού - μια σειρά έξι άρθρων στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» για την οικονομία, το δημογραφικό, τα εθνικά προβλήματα και την κοινωνική πολιτική - προβλέπουν σημαντικές κρατικές επενδύσεις. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η τράπεζα Sberbank υπολόγισε πως το «νέο κοινωνικό πρόγραμμα» του Πούτιν θα κοστίσει 170 δισ. δολάρια. Η ίδια τράπεζα όμως πιστεύει ότι «δεν θα είναι απρόσιτο το κόστος του εκσυγχρονισμού του στρατού». Την ίδια περίπου προσέγγιση κάνει και η «Wall Street Journal», τονίζοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να είναι υψηλές και κερδοφόρες, καθώς «ακολουθούν την ανοδική πορεία της κρίσης με το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική».
 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου