Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ματαιώνεται η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης

Ματαιώνεται η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης Την είδηση της ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27, εξαιτίας της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μεταδίδει το Γαλλικό πρκατορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης ματαιώνεται», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε σχεδιάσει να .....
συγκεντρώσει τους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης σε γεύμα εργασίας τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ομως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση στη συγκεκριμένη Σύνοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έχει στην διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης μολαταύτα θα «διορίσουν έναν πρόεδρο της ευρωζώνης» στην διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, διευκρίνισε η μια ευρωπαϊκή πηγή. Αναμένεται ότι θα είναι και πάλι ο κ. Ρομπάι. Επιπλέον, μια Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης «δεν αποκλείεται πριν από το τέλος του Μαρτίου», επέμεινε η ίδια πηγή.
Την πιθανότητα να γίνει μια «ειδική Σύνοδος Κορυφής» μέσα στο Μάρτιο επικαλέστηκε μια δεύτερη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
Οι επιφυλάξεις της Γερμανίας θέτουν εν αμφιβόλω το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διαθέσει η Ευρώπη για να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση χρέους. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό κατέληξε με την έκδοση μιας ανακοίνωσης που χαρακτηρίζει απαραίτητη τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού πριν από την αποδέσμευση κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι συζητήσεις για τον ΕΜΣ, το μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, επικεντρώνονται στην αύξηση των πόρων, που ακόμα έχουν όριο τα 500 δισ. ευρώ σε δυνατότητα δανεισμού.

.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου