Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Υπέγραψε ο Βενιζέλος για τα πρώτα 30 δισ. του δανείου - «D-Day» για το νέο ελληνικό πακέτο η 12η Μαρτίου

Υπέγραψε ο Βενιζέλος για τα πρώτα 30 δισ. του δανείου - «D-Day» για το νέο ελληνικό πακέτο η 12η Μαρτίου
Το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα υπέγραψε ο Ευ. Βενιζέλος με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, καθώς και πέντε συμβάσεις με τον επικεφαλής του EFSF. «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια» ανέφερε σε δηλωσεις του ο υπουργός Οικονομικών. «Υπογραφές μετά το PSI για το νέο ελληνικό δάνειο» το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Σε εξελιξη η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενα το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και...
την εξεύρεση λύσεων στο «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι μετά το τέλος του PSI θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για το δεύτερο πακέτο στήριξης, δηλαδή στις 12 Μαρτίου. «Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στις 20 Μαρτίου. «Η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» είπε ακόμα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη την 9η Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

 Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

«Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια»

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείώνοντας ότι το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια» κάτι που, όπως είπε, συνέβη σήμερα. Τόνισε επίσης ότι η προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες είναι εξαιρετικά δελεαστική.

Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ανάπτυξη στο... μενού της Συνόδου Κορυφής

Στο δείπνο εργασίας των 27 της Ε.Ε., που διεξάγεται τώρα, εκτός από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, συζητώνται η κρίση χρέους, η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ εκτός ατζέντας θα παραμείνει το θέμα της αύξησης των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕΣΜ), που κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Αισιόδοξοι για την πορεία των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης χρέους εμφανίστηκαν νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος προερεύει στην αποψινή σύνοδο των 27 επικεφαλής των κυβερνήσεων και κρατών της Ένωσης.

«Δεν λέω πως έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση. Αυτό διαπιστώνεται στην κρίση των ομολόγων», που αντανακλάται στην κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη μέλη που θεωρούνται ευάλωτα» ανέφερε ο κ. Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Μπαρόζο είπε από την πλευρά του ότι «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ». «Όμως τώρα έχουμε την δυνατότητα μίας αλλαγής των προοπτικών. Με την υιοθέτηση επί της αρχής του του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία», τόνισε.
np

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου