Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Εχθρικοί σύμμαχοι»



Η αναφορά στη χρόνια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την πρόθεση περικοπής 300 εκατ. ευρώ στις εξοπλιστικες δαπάνες της Ελλάδας, είναι το κυρίαρχο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την ανακοίνωση περικοπής 300 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος εξετάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το παραδοσιακό κλίμα αντιπαλότητας που καλλιεργείται μεταξύ των δυο πλευρών.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η περικοπή των 300 εκ. ευρώ μπορεί να .......
είναι ένα πρώτο βήμα για τον περιορισμό των υπεράριθμων για τα ελληνικά δεδομένα ενόπλων δυνάμεων και υπογραμμίζει: «Ωστόσο μία τέτοιου είδους περικοπή θα πρέπει να συνδυαστεί και με μία θεμελιώδη αλλαγή της ελληνικής πολιτικής ασφαλείας σε σχέση κατ’ αρχήν με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία όμως εκλαμβάνεται ακόμη ως μόνιμη απειλή στην Ελλάδα»

Η FAZ τονίζει ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να διευθετηθούν δυναμικά οι διαμάχες δεκαετιών ανάμεσα στη Αθήνα και την Άγκυρα για την Κύπρο και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει η συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών να αντιμετωπίζεται πλέον αμοιβαία ως σύνορο προς μία εχθρικά διακείμενη χώρα».
Και ο αρθρογράφος καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η λανθάνουσα ελληνοτουρκική διαμάχη, που αναζωπυρώνεται κάθε τόσο μέσω εκατέρωθεν προκλήσεων και τρέφεται από μία έμμονη τουρκοφοβία στην Ελλάδα, αποδιοργάνωσε παραπάνω από μία φορά, από το 1964 μέχρι τη δεκαετία του ‘90, τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αποδέσμευσε τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία η Γερμανία συνέβαλε σημαντικά με χρήματα και όπλα, από τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ».


dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου