Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ταξίδι στο μαγικό κόσμο του “Πλανητάριου της Μόσχας”


Ταξίδι στο μαγικό κόσμο του “Πλανητάριου της Μόσχας” Το ανακαινισμένο πλανητάριο ανοίγει τις πόρτες του για τους κατοίκους της Μόσχας και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Πηγή: Αλεξάντρα Τσερνέγκα, Γραφείο τύπου του Πλανηταρίου, Το πλανητάριο της Μόσχας, δεν είναι μόνο ένα από τα .......
μεγαλύτερα στον κόσμο και το παλαιότερο στη Ρωσία, είναι ένα σημείο απόλαυσης για νέους, παιδιά και μεγάλους.

Το 1928 το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας πήρε την απόφαση της δημιουργίας στη Μόσχα ενός πλανητάριου, το οποίο θα αποτελούσε το κέντρο προώθησης των επιστημών που σχετίζονταν με το Σύμπαν. Το σπουδαίο κτίριο κατασκευάστηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια των Μιχαήλ Μπάρστς και Μιχαήλ Σινιάβσκι. Ο πρώτος λίθος τοποθετήθηκε το 1928, και το επόμενο έτος, η κατασκευή είχε ήδη ολοκληρωθεί. Στις 5 Νοεμβρίου 1929 έγιναν τα πανηγυρικά εγκαίνια του πρώτου πλανητάριου της ΕΣΣΔ, και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη με την παρουσίαση του τεχνητού έναστρου ουρανού. Πρώτος ομιλητής ήταν ο διευθυντής του πλανητάριου, Κονσταντίν Σιστόβσκι.

Το πλανητάριο της Μόσχας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η διάμετρος του θόλου του είναι 27 μέτρα. Σημαντικότερο «στολίδι» του είναι το ίδιο το πλανητάριο από τη γερμανική εταιρία «Zeiss», το οποίο αποτελείται από 119 μεμονωμένες λυχνίες που σχηματίζουν στον ψηλό θόλο 5400 κινούμενα αστέρια και πλανήτες. Η κύρια δραστηριότητά του είναι η διεξαγωγή διαλέξεων τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί, καθώς και επιστημονικών-καλλιτεχνικών προγραμμάτων σχετικά με την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η ιστορία.


Τη δεκαετία του 1930 στο πλανητάριο διεξήγαγε τις εργασίες της η «Επιτροπή της στρατόσφαιρας», το προσωπικό της οποίας ερευνούσε τα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και θέματα σχετικά με την αεριωθούμενη κίνηση. Από το 1934 στο πλανητάριο εργάζονταν ομάδες αστρονόμων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο υπήρχε ειδική εξέδρα με αστεροσκοπείο.


Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου στο πλανητάριο πραγματοποιούνταν διαλέξεις με θέμα την «Αστρονομία για ανιχνευτές». Η ικανότητα προσανατολισμού με τη βοήθεια των ουράνιων σωμάτων έσωσε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Επίσης, δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας είχαν ξεκινήσει την επιστημονική καριέρα τους κάτω από τον θόλο του, εκπαιδευόμενοι στις ομάδες των αστρονόμων του. Εδώ παρακολουθούσαν διαλέξεις οι πρώτοι κοσμοναύτες.

Το 1977 ανακαινίστηκε. Αντί της παλαιάς συσκευής του πλανητάριου τοποθετήθηκε νέα, κατασκευασμένη ειδικά για τη Μόσχα, από την εταιρία Carl Zeiss Jena στην Ανατολική Γερμανία. Επρόκειτο για συσκευή νέας γενιάς με έλεγχο από προγραμματιστή. Παράλληλα με τις συνήθεις διαλέξεις στο πλανητάριο άρχισαν να διεξάγονται αυτοματοποιημένα οπτικοακουστικά προγράμματα. Το 1990 στην αστρονομική εξέδρα του πλανητάριου εγκαινιάστηκε αστεροσκοπείο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη Μόσχα.

Στην πρώτη χρονιά της ύπαρξής του, στο πλανητάριο δημιουργήθηκε η συσκευή «Ανατέλλον ήλιος», η οποία λειτούργησε έως το κλείσιμο του πλανητάριου το 1994. Στο πλανητάριο εργαζόταν ο θίασος του Θεάτρου των Άστρων. Ανέβηκαν οι παραστάσεις «Γαλιλαίος», «Τζιορντάνο Μπρούνο» και «Κοπέρνικος». Τη δεκαετία του 1990, παραστάσεις έδιδε το Θέατρο Φαντασίας, οι ηθοποιοί του οποίου παρουσίασαν στους θεατές μια σειρά από έργα διάσημων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.

Το νέο στολίδι.

Το 1994 έκλεισε για επισκευές, οι οποίες διήρκησαν 17 χρόνια. Στις 12 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλανητάριου και πρώτοι επισκέπτες του ήταν παιδιά από ορφανοτροφεία και σχολεία. Η έκτασή του μετά τις εργασίες ανακαίνισης εξαπλασιάστηκε φτάνοντας τα 17 χιλιάδες τ.μ., ενώ πλέον μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν χίλιους επισκέπτες. Τώρα διαθέτει μια σειρά από θεματικές ζώνες, μεγάλη αίθουσα των άστρων, μουσείο του ουρανού, το διαδραστικό μουσείο «Lunarium», πάρκο του ουρανού με δύο πύργους-αστεροσκοπεία, κινηματογράφο 4D και μικρή αίθουσα των άστρων. Στην κυρίως αίθουσα  τοποθετήθηκε ο μεγαλύτερος θόλος στην Ευρώπη, ύψους 25 μέτρων.

Το ανακαινισμένο πλανητάριο ανοίγει τις πόρτες του για τους κατοίκους της Μόσχας και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Η γνωριμία με τα ιστορικά εκθέματα του μουσείου του ουρανού γυρίζει τους επισκέπτες στο παρελθόν, η ξενάγηση στο διαδραστικό μουσείο βοηθά να πληροφορηθεί κανείς για τους νόμους και τα φαινόμενα της φύσης, ενώ χάρις στο εκπληκτικό πρόγραμμα της μεγάλης αίθουσας των άστρων, ο επισκέπτης μπορεί φανταστεί ότι είναι επιβάτης σε διαστημόπλοιο και να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο.

http://rbth.gr/articles/2012/09/04/taksidi_sto_magiko_kosmo_toy_planitarioy_ti_mosxa_16627.html
RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου