Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στο Χάρβαρντ

Το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στο Χάρβαρντ  Με...τόσο ΠΑΣΟΚ που μαζεύτηκε στις ΗΠΑ, με διαλέξεις και σεμινάρια που προσφέρουν οι δικοί μας..."φωστήρες"...βλέπω σύντομα οι ΗΠΑ να ψάχνουν για....δανειστές, μνημόνια, και άλλα σχετικά.....Αύριο Δευτέρα ο Παύλος Γερουλάνος δίνει διάλεξη στην ......
αίθουσα 166 του πανεπιστημίου ως special guest, αντικαθιστώντας τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος «δεν μπορεί να παρευρεθεί» λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

Στο άκουσμα ότι το ΠΑΣΟΚ... μετακομίζει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν ενδιαφέρον για τη νέα βάση του άλλοτε ισχυρού και πλειοψηφικού κόμματος.
Στην πραγματικότητα όμως, το άκουσμα και το ερώτημα που προκύπτει αυτομάτως το τελευταίο διάστημα δεν αφορούν κυριολεκτικές προσεγγίσεις, αλλά το γεγονός ότι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της διετούς διακυβέρνησης Παπανδρέου έχουν αποκτήσει προσανατολισμό προσωρινής... αυτοεξορίας σε διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και συγκεκριμένα των Ηνωμένων Πολιτειών, και... πιο συγκεκριμένα του Χάρβαρντ, όπου Ελληνες πολιτικοί που έπαιξαν κρίσιμους ρόλους στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης προ και μετά της έλευσης του μνημονίου ακροβολίζονται σε πανεπιστημιακές αίθουσες. Το «σήμα» για την άφιξη στο Χάρβαρντ έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν μέχρι την περασμένη Πέμπτη στις ΗΠΑ. Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και (ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) για το «ραντεβού» με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (όπου ήταν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος).
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για δεύτερη φορά, ύστερα από μια μεγάλη πολιτική ήττα του ΠΑΣΟΚ - το είχε κάνει αρχικά μετά την εκλογική ήττα του κόμματος με ιδρυτή τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989.
Το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στο Χάρβαρντ
Εμεινε για έναν χρόνο εκεί, παρακολουθώντας έναν κύκλο σεμιναρίων για όσους έχουν διάθεση να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ανά τον κόσμο.
Τον ίδιο κύκλο σεμιναρίων για περίπου έναν χρόνο έχει αρχίσει να παρακολουθεί ως «μαθητής» τώρα ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Η Αννα Διαμαντοπούλου, με την ιδιότητα της πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «δραπετεύει» επίσης για το Χάρβαρντ μέσα στην εβδομάδα και σε πρώτη δόση για 40 ημέρες. Αύριο δίνει διάλεξη ως special guest στην ίδια αίθουσα «166» -στο «πόδι» του Γ. Παπανδρέου- ο έμπιστος συνεργάτης του και πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος την Τρίτη παίρνει το αεροπλάνο επιστροφής για την Αθήνα.
Γύρω στις 10 Οκτώβρη, στο Business School του Χάρβαρντ θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην «τσάρος του μνημονίου» -κατά τους άσπονδους φίλους του- θα παρουσιάσει τις απόψεις του για το ίδιο θέμα αργότερα στο Κέντρο Παγκοσμιοποίησης του Γέιλ (απ' όπου ο ίδιος αποφοίτησε). Εγκυρες δε πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου κάνουν ή προγραμματίζουν ταξίδια-αστραπή στο εξωτερικό και σε προνομιακά κέντρα παραγωγής πολιτικής και επικοινωνίας.
Και η σχέση τους με την Ιπποκράτους; Υπάρχει διαβάθμιση, είτε είναι σχετική, είτε «ζωντανή», είτε «παγωμένη», είτε ανύπαρκτη πια.
40ήμερο διαλέξεων
Για ένα έντονο 40ήμερο διαλέξεων και σεμιναρίων στο Κένεντι Σκουλ για ευρωπαϊκές σπουδές «απογειώνεται» εντός της εβδομάδας η Αννα Διαμαντοπούλου. Στο Χάρβαρντ θα δέσει προσωρινή άγκυρα ως πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όλοι οι πρώην επίτροποι της ΕΕ καλούνται να δώσουν ανά διαστήματα τα «φώτα» τους για την εφαρμοσμένη πολιτική.
Οι διαλέξεις της Αννας Διαμαντοπούλου θα είναι συνεδριάσεις ανοιχτές προς όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα σεμινάρια θα γίνουν σε κλειστό κύκλο - θα πετάξει γύρω στον Νοέμβρη από το Χάρβαρντ για την Αθήνα και θα φρεσκάρει μέσω διαλέξεων την επαφή της εκεί αργότερα με την «επανάληψη» αυτών 3-4 φορές την εβδομάδα κάθε μήνα για έναν χρόνο.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο κύκλος που ξεκινά φαίνεται ότι δεν την αγγίζουν - με την ηγεσία έχει πάρει «διαζύγιο» ενώ η φράση που υπογράφει στην προσωπική της ιστοσελίδα (έχει ανανεωθεί εδώ και λίγες ημέρες χωρίς τη διατήρηση κομματικών συμβόλων) το επιβεβαιώνει: «Το παλιό πεθαίνει, το νέο γεννιέται. Με γνώση, εμπειρία και νεανική ορμή, να τολμήσουμε μια νέα αρχή για την Ελλάδα».
Στους πρώην υπουργούς που δεν επανεξελέγησαν συμπεριλαμβάνεται και ο έμπιστος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου -κάποιοι τον είχαν εντάξει στο τιμ των «κηπουρών»- Παύλος Γερουλάνος. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει αρχίσει ξανά και ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση (ιχθυοτροφείο), για την οποία βρέθηκε μεταξύ άλλων στόχων στις ΗΠΑ. Αύριο ωστόσο θα «διδάξει» για μία ημέρα, στο... πόδι του Γ. Παπανδρέου, στο Χάρβαρντ, στην ίδια αίθουσα 166, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη - στην ίδια συνάντηση θα μιλήσει επίσης ο Richard Parker, γνωστός οικονομολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο κ. Γερουλάνος θα επανέλθει τρεις μήνες μετά για διαλέξεις (μίας ημέρας διαδοχικά) σε άλλα πανεπιστήμια, καθώς εξακολουθεί να ασχολείται και με τα κομματικά δρώμενα στην εκλογική του περιφέρεια.
Ενας ακόμη έμπιστος της κυβέρνησής Παπανδρέου, που άφησε τη σφραγίδα του μέχρι την αποχώρησή του στο υπουργείο του Συντάγματος όπου «υπέγραψε» τους όρους του μνημονίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πάει Χάρβαρντ! Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα «πετάξει» από τη Γαλλία όπου βρίσκεται τώρα (πρώην έδρα του στον ΟΟΣΑ) για το Business School. Εχει προσκληθεί να διδάξει για μία ημέρα με θέμα την Ευρωζώνη - αυτό θα επαναλάβει στη συνέχεια στο πανεπιστήμιό του στο Γέιλ στο Κέντρο Παγκοσμιοποίησης.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατηρεί πολιτικό γραφείο στην Αθήνα, γράφει βιβλίο που για την κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου και ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα. Στενός συνεργάτης του δε προαναγγέλλει κινήσεις που δεν θα περάσουν αδιάφορα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Κρατά αποστάσεις
Μια κίνηση που δείχνει ότι θέλει, τουλάχιστον προσωρινά, να κρατήσει... αποστάσεις από την ενεργό πολιτική δράση στην Ελλάδα έκανε από τα μέσα του καλοκαιριού ο Πέτρος Ευθυμίου. Δεν έχασε στιγμές από την καλοκαιρινή Κεφαλονιά, όπου περνά τις διακοπές του κάθε χρόνο στην «έδρα» της συζύγου του Αναστασίας.
Το συζήτησε μαζί με φίλους (μεταξύ άλλων τον Κ. Λαλιώτη) και σύμφωνα με πληροφορίες πήρε την απόφαση να... ξενιτευτεί για έναν χρόνο - άλλωστε δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, παρότι ο Π. Ευθυμίου στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο. Διαφώνησαν βέβαια όταν του πρότεινε να εφαρμόσει το «ιρλανδικό μοντέλο», δηλαδή να συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας ως αντιπρόεδρος μαζί με τον Φ. Κουβέλη. Τώρα ο πρώην υπουργός παρακολουθεί σεμινάρια στο Χάρβαρντ, όπως ο Γ. Παπανδρέου έκανε το '89.
ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ
Σε συνεχή επαφή με Ιπποκράτους
Δεν είναι βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται εντός της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων. Στην Αθήνα προγραμματίζει να παραμείνει για δύο εβδομάδες, αν και ενδιάμεσα θα «απογειωθεί» εκτός απροόπτου για εκδηλώσεις όπου τον έχουν προσκαλέσει να μιλήσει, π.χ. στη Νορβηγία. Η «επιστολική ψήφος» είναι πάντα η λύση.
Στην «αντίπερα όχθη», στις ΗΠΑ, πρέπει να δώσει, βάσει του «συμφωνητικού», έξι διαλέξεις με τίτλο «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» σε περίπου 150 μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό «τα όρια του πειράματος έχουν δοκιμαστεί, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση μεταμορφώθηκε σε μια κρίση δημόσιου χρέους, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στην κεντρική σκηνή των εξελίξεων».
Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν εγκαταλείπει τα καθήκοντα του βουλευτή Αχαΐας και ότι οι παρεμβάσεις του εξακολουθούν να αφορούν θέματα που απασχολούν την ελληνική σκληρή πραγματικότητα - με στόχο την εξεύρεση αναπτυξιακών λύσεων. Γι' αυτό και είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ιπποκράτους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κορυφαίους της κυβέρνησης Σαμαρά - όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας Ελάχιστες ώρες μετά εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι με έδρα τις ΗΠΑ για να υποστηρίξει την πρόοδο της ελληνικής τιτάνιας προσπάθειας και την απόφαση για την παραμονή στο ευρώ...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63717625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου