Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μεζέδες για να απολαύσετε τη βότκα σας

Η βότκα θεωρείται ρωσική εθνική παράδοση. Ακόμα περισσότερο, είναι ένα προϊόν εθνικής υπερηφάνειας. Υπάρχει μια κουλτούρα αιώνων που συνδέεται με το ποτό. Βασικός κανόνας: Η βότκα πρέπει να είναι παγωμένη, ακόμα καλύτερα, να έχουμε τοποθετήσει το μπουκάλι με τη βότκα για λίγο έξω στο χιόνι. Στις νότιες χώρες, βέβαια, απλά, πρέπει να.......μπεί στην κατάψυξη. Η βότκα πίνεται σε μικρές δόσεις, δηλαδή, σε «σφηνάκια». Είθισται, μετά από κάθε σφηνάκι βότκας, να «τσιμπάμε» ένα μεζέ. Και εδώ ο ρωσικός γαστρονομικός πολιτισμός έχει να επιδείξει μια εκπληκτική ποικιλία και αφθονία όλων των ειδών μεζέδων και γευμάτων, που πάνε με τη βότκα.
1. Λαχανικά που παρασκευάζονται με διαφορετικούς τρόπους, όπως τουρσί, μαριναρισμένα, σε αλάτι


Πηγη: Lori/Legion Media

Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι τα αγγούρια, οι ντομάτες, το λάχανο με βακκίνια ή βατόμουρα, και τα μήλα Antonov (μια ρώσικη ξινόγλυκη ποικιλία μήλων). Τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα νόστιμα, όταν τα αφήσουμε στο ζουμί τους ή σε αλάτι μέσα σε δρύινα βαρέλια. Με τη βότκα συνήθως σερβίρονται δροσερά. Μερικές φορές, οι οικοδεσπότες το χειμώνα πριν στρώσουν το τραπέζι, για να παγώσουν οι μεζέδες τους, τους αφήνουν για λίγο έξω στο χιόνι.


2. Μανιτάρια, σε αλάτι ή μαριναρισμένα


Πηγη: Lori/Legion Media

Πρώτα απ’ όλα είναι τα βασιλομανίταρα και άλλα εδώδιμα βρώσιμα μανιτάρια της κάθε περιοχής. Για να τα σερβίρετε, βάζετε τα μανιτάρια σε ένα μπολ σαλάτας, ρίχνετε λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο ξηρό ή φρέσκο κρεμμύδι. Ιδιαίτερα νόστιμος μεζές είναι τα μανιτάρια σε αλάτι σιγοβρασμένα σε σμετάνα (γιαούρτι υψηλής λιπαρότητας) με πατάτες, καθώς και τα ψητά ή τα τηγανητά φρέσκα μανιτάρια.


3. Στη Ρωσία το πιο δημοφιλές ψάρι που ταιριάζει στη βότκα, είναι η ρέγκα


Πηγη: Lori/Legion Media

Την τεμαχίζουν και την γαρνίρουν με ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Συνήθως, αρωματίζεται με ηλιέλαιο και ξύδι. Κατά κανόνα, η ρέγκα σερβίρεται με ζεστές βραστές πατάτες με βούτυρο και ψιλοκομμένο άνηθο και συνοδεύεται με μαύρο ψωμί σίκαλης. Η τριάδα «βότκα – ρέγκα – πατάτες», είναι ο κλασσικός μεζές για βότκα.


4. Κόκκινο ή μαύρο χαβιάρι


Πηγη: Lori/Legion Media

Αν μιλάμε για το μαύρο χαβιάρι οξύρρυγχου, τότε η πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία είναι το χαβιάρι Βeluga. Το χαβιάρι, συνήθως σερβίρεται σε ένα μικρό κομμάτι λευκό ψωμί αλειμμένο με βούτυρο. Αν το χαβιάρι σερβίρεται ως ξεχωριστό πιάτο, και όχι ως μεζές, το βαζάκι με το χαβιάρι τοποθετείται σε πάγο.

http://rbth.gr/articles/2012/09/21/mezede_gia_na_apolaysete_ti_botka_sa_16973.html
Σεργκέι Ρογκάνοφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου