Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Νέοι φόροι €2,9 δισ. παρά το ψαλίδι στα εισοδήματα


Νέοι φόροι €2,9 δισ. παρά το ψαλίδι στα εισοδήματα

Βάρη για τους χαμηλόμισθους και τους ναυτικούς - Στο 19% η φορολογία κερδών και μερισμάτων



Σε σημείο καμπής βρίσκεται η χώρα καθώς παρά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις τής «κυβέρνησης των τριών» με την τρόικα δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη για την.......οικονομική πολιτική που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, με αποτέλεσμα στο πακέτο περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ να προστεθούν και φόροι για όλους 2,9 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής να μην έχει κλείσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 το οποίο πρέπει (σύμφωνα με τον νόμο) να κατατεθεί στη Βουλή αύριο και το οικονομικό επιτελείο να μην έχει παρουσιάσει το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Οι διαφορετικές απόψεις των πολιτικών αρχηγών και οι «κόκκινες γραμμές» που οδήγησαν στην ακύρωση μέτρων περιορισμού των δαπανών όπως ο έλεγχος των επιδομάτων αναπηρίας, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και ο εκτροχιασμός των δαπανών για την υγεία (κατά ένα δισ. ευρώ το 2012), ναρκοθέτησαν τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και οδήγησαν στην επώδυνη λύση της αύξησης της φορολογίας.
Το τελικό μείγμα αναμένεται να καθοριστεί από την τρόικα που φθάνει απόψε στην Αθήνα και κυρίως τη στάση που θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μετά τις οδηγίες που πήρε από την κυρία Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. «Το Βήμα» σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, κοστολογημένες, που οδηγούν στην επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς πλήττονται από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που συγκαταλέγονται (για τους ξένους) στη ζώνη της παραοικονομίας, των ναυτικών και για πρώτη φορά στη φορολόγηση 1,2 εκατομμυρίου αγροτών από τους οποίους θα ζητηθεί να κρατούν βιβλία.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα φορολογικά μέτρα συζητώνται με την τρόικα και θα εφαρμοστούν από το 2014, όμως δεν παύουν να προκαλούν σοκ καθώς εκτός από τις δίκαιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φρορολογικής βάσης, με τη φορολόγηση για πρώτη φορά των αγροτών, οδηγούν σε νέες επιβαρύνσεις των χαμηλόμισθων που επιπλέον θα έχουν εισοδηματικές απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο ο συνδυασμός με τις νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο - 1.000 ευρώ κατ' άτομο - λόγω της κατάργηση των δώρων, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30% δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα που κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε να βιώσει.
Βέβαια ουσιαστικό μέτρο για την αλλαγή κλίματος στην οικονομία είναι η μείωση στο 19% (από 20%) του φόρου των κερδών και στο 19% (από 25%) του φόρου των μερισμάτων.
Η πρόταση για τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων από 45% στο 35% που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα και θα στοιχίσει 120 εκατ. ευρώ, προκαλεί ήδη πολιτικές αντιδράσεις, αλλά το υπουργείο υποστηρίζει ότι θέλει να τονώσει την κατανάλωση.
Το σύνολο των φορολογικών μέτρων οδηγεί σε πρόσθετους φόρους 3,3 δισ. ευρώ, αλλά μετά τις παραπάνω μειώσεις η τελική επιβάρυνση είναι 2,9 δισ. ευρώ.
Επιβαρυντικός παράγοντας για την εξέλιξη και κυρίως την εφαρμογή ορθών μέτρων είναι το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα βάλλεται με κατηγορίες που εκτοξεύονται επί δικαίους και αδίκους την ώρα που κόμματα και βουλευτές θα κληθούν να νομοθετήσουν τα μέτρα και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό θέτουν ως όρο οι δανειστές μας για τη θετική (εν τέλει) αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα και ως βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Αθήνα Πάνο Καρβούνη «θα αποτελέσει το εισιτήριο εξόδου από την κρίση».
Ωστόσο η διαδικασία αυτή, η ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των πολιτικών αρχηγών (μεταξύ τους) και με τον υπουργό Οικονομικών έχει απομακρύνει ψυχολογικά και ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο από τις τελικές επιλογές του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, αν και αυτό θα καθορισθεί από την τρόικα.
Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδει το υπουργείο Οικονομικών από το τελικό πακέτο, τα 7,5 δισ. ευρώ μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα υλοποιηθούν εντός του 2013 και τα υπόλοιπα το 2014.
Επίσης 1,1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και 2,9 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθούν από τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια διοίκηση και την υγεία όπου μόνο οι δαπάνες για φάρμακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 700 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια (από 3,1 δισ. ευρώ εφέτος στα 2,4 δισ. ευρώ) για τις οποίες η τρόικα αμφιβάλλει.


Θρηνούν οι επαγγελματίες
Θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα δεχθούν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας να φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθώς γι' αυτούς καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2010, περισσότερες από 550.000 ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν μέσο εισόδημα 12.000 ευρώ, ενώ 6 στις 10 είχαν δηλώσει μέσο εισόδημα - κέρδη κάτω από 7.500 ευρώ. Τώρα με την αυτοτελή φορολογία θα προκύψουν για το σύνολο των περιπτώσεων πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ωστόσο το ερώτημα που τέθηκε προς τους εισηγητές του μέτρου είναι ποιο υπόδειγμα χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν τη μεταβολή της συμπεριφοράς των φορολογουμένων, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόκρυψη εισοδημάτων κυρίως από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών.


Θα πληρώνουν οι αγρότες
Η φορολόγηση θα γίνεται με βάση βιβλία που θα τηρούν

Το ταμπού του αφορολόγητου εισοδήματος του αγρότη πέφτει. Κατά τις πληροφορίες η τρόικα απαίτησε να τηρούν όλοι βιβλία εσόδων-εξόδων και φαίνεται να δέχεται ως ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα το 6%.
Για 1,2 εκατομμύρια αγρότες που δηλώνουν τώρα εισοδήματα κατά μέσον όρο 1.500 ευρώ τον χρόνο, σταδιακά και μόλις αποκαλυφθούν τα πραγματικά εισοδήματα μέσω τιμολογίων και τήρησης βιβλίων ο συντελεστής αυτός μπορεί να ανέβει τα επόμενα χρόνια αρκετά υψηλότερα (π.χ. στο 15%).Ο τελικός στόχος είναι και για τους αγρότες να ισχύσει ο ενιαίος φόρος και μάλιστα να συνυπολογίζονται στα εισοδήματά τους και οι αγροτικές ενισχύσεις που απολαμβάνουν από τα εθνικά ή κοινοτικά ταμεία.
Ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια οι αγρότες, με την εφαρμογή του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων τους, είχαν μία άτυπη φορολογική ασυλία.
Με τις αλλαγές που απαιτούν πλέον οι Ευρωπαίοι και προωθεί με βαριά καρδιά η κυβέρνηση, θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ αφού και γι΄αυτούς δεν θα ισχύει το αφορολόγητο μετά τον προσδιορισμό των κερδών τους από τις πωλήσεις και τις δαπάνες που θα καταγράφουν στα βιβλία τους.


    Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση - «Πρόστιμο» για το κάπνισμα
  • Κόβουν τον ΦΠΑ στα εστιατόρια, βάζουν φόρο στα τσιγάρα.
  • Στα φορολογικά μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23% σήμερα με ταυτόχρονη επιβολή ειδικού ετήσιου τέλους σε εστιατόρια και μπαρ για να επιτρέπεται το κάπνισμα.
  • Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει από τη νέα φορολογία των τσιγάρων να αυξήσει τα έσοδα κατά 187 εκατ. ευρώ.
    «Φωτιά» στην υγραεριοκίνηση
  • Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ που τα προηγούμενα χρόνια είχαν προχωρήσει σε μετατροπή του κινητήρα τους ώστε να δουλεύει και με υγραέριο.
  • Η πρόταση, που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων κατά 75 εκατ. ευρώ, αφορά την εξίσωση της φορολογίας στο υγραέριο από 200 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 330 ευρώ.
  • Οσο είναι δηλαδή η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά την αύξηση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=477067

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου