Στο μικροσκόπιο έμπειρης ομάδας ορκωτών λογιστών έχουν μπει οι τραπεζικές καταθέσεις τουλάχιστον 11 πρώην και νυν βουλευτών μετά τα ευρήματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες», τα οποία δείχνουν ότι το 2009 «έκαναν φτερά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς άγνωστη κατεύθυνση». Αναλυτικά, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Βαγγέλης Αργύρης αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα: «Εντοπίστηκαν 15 βουλευτές που είχαν το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Εξ αυτών οι 4 δικαιολογούνται λόγω αγοράς ακινήτων». Πρόσθεσε, δε, ότι οι υπόλοιποι 11 δεν κατέθεσαν παραστατικά. .....
Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι κίνησε τις υποψίες των μελών της επιτροπής για πιθανές «αδήλωτες εκροές καταθέσεων σε αλλοδαπούς φορολογικούς παραδείσους». Ηδη, οι πρώτοι ύποπτοι βουλευτές έχουν δεχθεί κλήσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τις μαύρες τρύπες στους λογαριασμούς τους, ενώ ο έλεγχος των λογιστών θα έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και ο κ. Αργύρης θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Βέβαια, από την έρευνα μπορεί να αποδειχτεί ότι τα πάντα έγιναν δικαιολογημένα, όμως ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρει με νόημα ότι «υπάρχουν 2-3 περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται με τίποτα».
Πάντως, για την ώρα, ονόματα μέσω επίσημης οδού δεν έχουν δοθεί, όμως από κοινοβουλευτικές διαρροές ακούγεται πως πιθανόν να κληθούν για εξηγήσεις οι κύριοι Πέτρος Δούκας, Σπύρος Λιβανός, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Βαγιωνάς, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Ορφανός και οι κυρίες Τσαμπίκα Ιατρίδη, Μάγια Τσόκλη και Ελενα Κουντουρά. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης 2008 και 2009 φαίνεται στην περίπτωση του κ. Λιβανού να «αγνοείται» περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες οι διαφορές δικαιολογούνται.
Αναλυτικά:
Οι λογαριασμοί του κ. Δούκα φαίνονται «ελαφρύτεροι» το 2009 σε σχέση με το 2008 κατά 850.000 ευρώ, όμως σε άλλη σελίδα του «πόθεν έσχες» αποδεικνύεται ότι ο πρώην υπουργός αγόρασε μετοχές ίσης περίπου αξίας. Το «πόθεν έσχες» του κ. Λιβανού για το οικονομικό έτος 2008 εμφανίζει καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και έσοδα από πώληση ακινήτων 390.000 ευρώ. Ομως, το 2009 ο πρώην βουλευτής εμφανίζει μηδενικές καταθέσεις! Η κυρία Τσόκλη το 2008 εμφάνιζε «κομπόδεμα» 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη δήλωσή της το 2009 ανήλθε σε 900.000 ευρώ. Το στοιχείο όμως που ενδεχομένως διέφυγε την προσοχή της επιτροπής είναι ότι η βουλευτής έχει κοινούς λογαριασμούς με συνδικαιούχο τον πατέρα της - γνωστό ζωγράφο. Το γεγονός λοιπόν ότι παραιτήθηκε από 2 λογαριασμούς που περιείχαν 800.000 ευρώ ενδεχομένως ερμηνεύει και τη μείωση στις καταθέσεις της.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τους λογαριασμούς του κ. Βαγιωνά που διατηρεί από κοινού με τις κόρες του και εμφανίζουν μείωση κατά 500.000 ευρώ, αλλά και γι’ αυτόν της κυρίας Ιατρίδη (είναι κοινός με τον πατέρα και την αδελφή της και μειώθηκε κατά την περίοδο 2008-2009 κατά 11.000 ευρώ).
Η περίπτωση του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι ακόμα πιο ενδεικτική, αφού ο πρώην υπουργός εμφανίζει -σχεδόν- σταθερό ύψος καταθέσεων, καθώς μειώθηκαν κατά 11.000 ευρώ.
Από τη σύγκριση των δηλώσεων της κυρίας Κουντουρά λείπουν οι λογαριασμοί του συζύγου της, ύψους 350.000 ευρώ. Ομως η βουλευτής πραγματοποίησε αγορές δύο ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ (με δανεισμό).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου