Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε έκτακτο δανεισμό 8,64 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ προχώρησαν τράπεζες της ΕΕ

Oι τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν χθες, Πέμπτη, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι το υψηλότερο ποσό από το Μάρτιο, ένδειξη της βαθιάς κρίσης που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σύμφωνα με αναλυτές το ημερήσιο άλμα του δανεισμού μέσω ΕΚΤ υπογραμμίζει την αδυναμία όλων σχεδόν των τραπεζών της ευρωζώνης, με εξαίρεση τις πολύ ισχυρές, να λάβουν ......
χρηματοδότηση από τις αγορές.
Η διευκόλυνση -έκτακτης ανάγκης- οριακής χρηματοδότησης για τις τράπεζες της ευρωζώνης ανήλθε σε 8,64 δισ. ευρώ την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδα από αρχές του Μαρτίου, οπότε οι ιρλανδικές τράπεζες αναγκάστηκαν να στραφούν προς την κεντρική ευρωτράπεζα για πάρουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.
Είναι επίσης σημαντικό ότι οι τράπεζες πληρώνουν 2% για να δανειστούν από την ΕΚΤ, όταν στη διατραπεζική δανείζονται -υπό κανονικές συνθήκες πρόσβασης- με 0,74%.
Το βάθος του προβλήματος της χρηματοδότησης για όλες σχεδόν τις τράπεζες της ευρωζώνης αναδεικνύει γιατί οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε δολάρια.
Τέλος, το κόστος της ασφάλισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού χρέους έναντι αθέτησης πληρωμών υποχώρησε σήμερα, Παρασκευή, εν μέσω προσδοκιών ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανεύρεση λύσης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου