Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ιδού η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο!


Προς το Αύριο


Βρίσκεται στην Κίνα και το 2016, εφόσον δοθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην κυκλοφορία, θα συνδέει τον Διεθνή Αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ με τις πόλεις Μακάο και Ζουχάι. Η τιτάνια κατασκευή, που θα ίπταται πάνω από το δέλτα του ποταμού Περλ και θα εκτείνεται σε μήκος 50 χλμ., θα στριμώχνει το σημερινό σχεδόν τετράωρο ταξίδι από τη μία πλευρά στην άλλη, σε μια διαδρομή διάρκειας μόλις… .μισής ώρας!

Η υπερσύγχρονη καλωδιωτή γέφυρα θα αποτελείται από οδογέφυρες που θα βρίσκονται σε ύψος από 20 ως 110 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, όπως επίσης και από ένα υποθαλάσσιο τούνελ. Δύο τεχνητά νησάκια έκτασης 100.000 τ.μ. θα «αγκαλιάζουν» το υποθαλάσσιο τούνελ στην αρχή και στο τέλος του, ενώ άλλα δύο μεγαλύτερα σε μέγεθος θα φιλοξενούν οδικούς κόμβους που θα φαντάζουν ως γόρδιοι δεσμοί.

Πίσω από το μεγαλεπήβολο αρχιτεκτονικό εγχείρημα, χρηματοδοτούμενο από τους Δήμους του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της επαρχίας του Γκουανγκντόνγκ, βρίσκονται βρετανοί και δανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Η στιβαρή κατασκευή θα είναι ανθεκτική σε σεισμούς ισχύος μέχρι οκτώ βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε κυκλώνες και σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως επίσης και σε περίπτωση πρόσκρουσης πλοίου σε αυτήν.

Οπως συμβαίνει όμως με τις περισσότερες κατασκευαστικές απόπειρες – πόσω μάλλον τέτοιου μεγέθους – το μεγαλύτερο κόστος δεν το πληρώνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά το περιβάλλον. Αρκετές είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στην περίπτωση του νέου σχεδίου που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στο δέλτα του ποταμού Περλ, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το «σπίτι» των σπάνιων λευκών δελφινιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου