«Τελειώνει» ο χρόνος της Ευρωζώνης!
Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για την Ευρωζώνη επεφύλασσε ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Moody’s......
Στην καθιερωμένη έκθεσή της εν όψει της νέας χρονιάς, στο λεγόμενο outlook του 2012 για την Ευρώπη, η Moody’s επιχειρεί μια ανασκόπηση των... λαθών που οδήγησαν την Ευρωζώνη βαθιά στην κρίση και απαριθμεί λόγους, για τους οποίους οι αναλυτές της δεν αισιοδοξούν για τη συνέχεια!
Αναλυτικότερα, η Moody’s κάνει λόγο για … δημοσιονομικές «ασωτίες» και ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης που προκάλεσαν και στη συνέχεια επιδείνωσαν την κρίση κρατικού χρέους, για ανικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά την κρίση και προειδοποιεί ότι η κρίση επηρεάζει άμεσα τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, αλλά εμμέσως και την υπόλοιπη Ευρώπη, για την οποία μάλιστα, όσο δεν επιλύεται η κρίση, «οι επιπτώσεις μπορούν να γίνουν το ίδιο σοβαρές».
Οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ευρωζώνης τις ελλείψεις και σε νομοθετικό επίπεδο, lέγοντας χαρακτηριστικά πως -για παράδειγμα- δεν υπάρχει ένας νομικός μηχανισμός, που θα επιβάλει στους επενδυτές το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ένα βήμα απαραίτητο για να αρχίσει η χώρα να «ξεφορτώνεται» το τεράστιο βάρος του χρέους.
Επιπλέον, τονίζει η έκθεση του οίκου, «αν και η δημοσιονομική απειθαρχία αρχικά φαινόταν ότι είναι η βάση των προβλημάτων της Ελλάδας, η λιτότητα είναι αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο κακό, αυξάνοντας την ανεργία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία. Και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, παρά τα μέτρα, οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου παραμένουν σε μη βιώσιμα επίπεδα».
Εν κατακλείδι, η Moody’s εκτιμά πως «η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας ήταν μόνο ένας από τους λόγους που προκάλεσαν την κρίση. Άλλοι λόγοι ήταν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».
Όσον αφορά στο «κλειδί» για την επίλυση της κρίσης, οι αναλυτές του οίκου είναι απόλυτοι και σαφείς: «Η Γερμανία οδηγεί τις επιδόσεις του συνόλου της Ευρώπης».
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι σήμερα βήματα δεν είναι αποτελεσματικά. Η Moody’s υποστηρίζει ότι η πρόσφατη Σύνοδος της EE δεν επεφύλασσε καμία πρόοδο προς την επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Τα μόνα «φάρμακα» που διατέθηκαν είναι η δημοσιονομική ενοποίηση και η λιτότητα.
Αλλά, αν δεν αποφασιστεί άμεση χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στρατηγική ανάπτυξης για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι συνέπειες εντός του 2012 θα είναι δυσμενέστερες από αυτές του 2011!
Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν άμεσα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι αναλυτές του οίκου, γιατί ο χρόνος τελειώνει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου