Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ισπανία: Πόθεν έσχες και για τους βασιλιάδες


Ισπανία: Πόθεν έσχες και για τους βασιλιάδες

Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν οι δαπάνες του παλατιού



Το εισόδημα, τη φορολογία και τα γενικά έξοδα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά στα χρονικά, το παλάτι, στο πνεύμα της «διαφάνειας» που απαιτούν οι συνθήκες (και η οικονομική κρίση).

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αμείβεται με 292.552 ευρώ το χρόνο -για τα οποία φορολογείται με ......40%- ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Παλατιού (το οποίο αριθμεί περίπου 500 υπαλλήλους) έφτασε φέτος τα 8,4 εκατ. ευρώ.

Ο πρίγκιπας Φελίπε (διάδοχος) πληρώνεται με περίπου περίπου τα μισά από τον πατέρα του, ενώ η βασίλισσα Σοφία και οι πριγκίπισσες Κριστίνα, Έλενα και Λετίσια μοιράζονται 370.000 ευρώ το χρόνο.

Πάντως, το παλάτι έχει πέσει και αυτό... «θύμα» της λιτότητας: Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε φέτος κατά 5%, ενώ οι αμοιβές των υπαλλήλων του -του βασιλιά Χουάν Κάρλος μη εξαιρουμένου- μειώθηκαν κατά 15%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των οικονομικών της βασιλικής οικογένειας γίνεται με υπόβαθρο την υπόθεση του Ινάκι Ουρντανγκάριν, συζύγου της πριγκίπισας Χριστίνας, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως «διοχέτευσε» χρήματα από τα δημόσια ταμεία σε μη κυβερνητικό οργανισμό που διευθύνει.

Σε βάρος του Ουρτανγκάριν δεν έχει διενεργηθεί κάποια έρευνα, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί από όσα δημόσια αξιώματα κατείχε για «να μην σπιλωθεί η εικόνα του στέμματος». ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου