Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτικό Συμβούλιο ΠαΣοΚ: πιέσεις για εκλογή νέας ηγεσίας...


Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ αναμένεται να τεθεί για μια ακόμα φορά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Η πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου επιθυμεί να επισπευστεί το χρονοδιάγραμμα της εκλογής και σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη που στηρίζουν τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών θα...

ζητήσουν να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ στις 4 Μαρτίου όχι από τη βάση με κάλπη αλλά από ένα διευρημένο όργανο -ενδεχομένως να μετατραπεί η Οργανωτική Επιτροπή σε έκτακτο συνέδριο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου θα αποδεχτεί την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων που αποφάσισε το Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο. Να επισημανθεί ότι εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση είχαν ζητήσει το προηγούμενο διάστημα αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά έπειτα από τις διαγραφές της προηγούμενης Κυριακής και με δεδομένη την οριακή κατάσταση της χώρας οι περισσότεροι έχουν μεταβάλλει άποψη.

Ωστόσο, το διαδικαστικό δεν είναι το μόνο θέμα που ενδεχομένως να προκαλέσει ένταση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αγκάθι αποτελεί και η αντιμετώπιση των διαγραφέντων βουλευτών ειδικά όσων ψήφισαν επί της αρχής το νέο μνημόνιο και καταψήφισαν το άρθρο ένα, το οποίο όμως ήταν και το πιο σημαντικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ FM δήλωσε ότι «δεν ήμουν και δεν είμαι υπέρ των διαγραφών από την ΚΟ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως η παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα του κινήματος για να εξεταστεί εκεί η ευθύνη που είχαν και να ληφθούν ίσως άλλα μέτρα».

Σχετικά με το θέμα του ενός υποψηφίου, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι το ΠαΣοΚ έχει καταστατικό, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες. «Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να είναι οι διαδικασίες σύννομες, σύμφωνες με το καταστατικό και να είναι διαδικασίες που δεν θα αμφισβητηθούν για οποιονδήποτε λόγο», υπογράμμισε.

Δήλωση για το ζήτημα της ηγεσίας αλλά και για τις διαγραφές έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής. «Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων. Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής. Είναι ένα θέμα βαθειά ιδεολογικό και πολιτικό και αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος. Είναι, δηλαδή, θέμα της παράταξης , η οποία πρέπει να εκφρασθεί και να επιλέξει το νέο ηγέτη, με τις διαδικασίες που ορίζονται από το Καταστατικό μας», επισήμανε.

«Συνεχίζοντας να αγωνίζομαι για την πολιτική ενότητα και το ιδεολογικό πλαίσιο του Κινήματος στη σύγχρονη εποχή», πρόσθεσε, «αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα. Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το λαό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Η εισήγηση Καρχιμάκη

Επίθεση κατά των δυνάμεων που επιδιώκουν την επιστροφή στη δραχμή και υπονομεύουν, όπως είπε την προσπάθεια διάσωσης της χώρας, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης. «Η επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του ελληνικού λαού παρά τις δυσκολίες είναι να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή της τροχιά. Στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, βλέπει το μέλλον του, έστω και αν δικαιολογημένα είναι οργισμένος από την στάση ορισμένων εταίρων μας, ο ελληνικός λαός», επισήμανε.

Φυσικά, πρόσθεσε, για τη δημιουργία αυτού του εθνικού μετώπου, χρειάστηκε η επιστροφή της ΝΔ, η προσγείωση της, στην πραγματικότητα. «Ανέλαβαν έστω και τώρα τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό», σημείωσε. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «ακόμη και σήμερα, υπάρχουν δυνάμεις που δείχνουν με τη στάση τους να ονειρεύονται- για να μην πω να επιδιώκουν- την επιστροφή στη δραχμή. Κάνοντας ότι δεν ξέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί κυρίως σε βάρος των αδύναμων, τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζονται. Κινούνται αμετανόητοι, στην λογική της πολιτικής του μπάχαλου. Επιδιώκουν την τυφλή κοινωνική αναταραχή. Υπονομεύουν επί της ουσίας, την προσπάθεια διάσωσης της χώρας».

Ο κ. Καρχιμάκης στην εισήγηση του έμεινε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη αποφασιστεί και αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη που θα γλίνει στις 3 και 4 Μαρτίου και στον απολογισμό που θα γίνει στη βάση των κειμένων που ετοίμασαν οι κ.κ. Π. Κουκουλόπουλος και Π. Οικονόμου.

«Πιστεύω και θεωρώ ότι αποτελεί πίστη και στην αίθουσα αυτή, ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, η απήχηση του, δεν είναι αυτή που καταγράφουν, όπως την καταγράφουν, οι δημοσκοπήσεις», τόνισε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ. «Ολοι μας έχουμε επίγνωση των επιπτώσεων των δύσκολων αποφάσεων μας και την απόσταση που μας δημιούργησαν με τους πολίτες που μας στήριξαν. Αλλά όλοι μας ξέρουμε και οι πολίτες αντιλαμβάνονται, παρά τα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις, ότι χωρίς αυτές τις δύσκολες αποφάσεις η χώρα θα είχε προ πολλού καταρρεύσει», σημείωσε...

Δήμητρα Κρουστάλλη
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου