Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κούρεμα και στα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ

Τις τελευταίες εκκρεμότητες για το PSI συζήτησε η κυβέρνηση με την τρόικα και τον κ. Τσάρλς Νταλάρα τον εκπρόσωπο του IIF ο οποίος επέστρεψε χθες στην Αθήνα ακριβώς για την οριστικοποίηση και των τελευταίων λεπτομερειών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου του ιδιωτικού τομέα συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ. Επιπλέον των ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα του PSI θα ενταχθούν επίσης τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ΔΕΚΟ τα οποία έχουν την εγγύηση του ......ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια αυτά νοείται ότι αποτελούν κίνδυνο του δημοσίου λόγω της κρίσης χρέους και θα υποστούν επίσης «κούρεμα» όπως και τα ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τη σωρευτική ζημία για τις τράπεζες και την αντίστοιχη ανάγκη κεφαλαίων.

Το κούρεμα βάσει της συμφωνίας του Οκτωβρίου έχει ορισθεί στο 50% στην ονομαστική αξία και το ισόποσο θα «διαγραφεί» λογιζόμενο ως ζημία, ενώ στην περίπτωση των δανείων προς τις ΔΕΚΟ θα διαγραφεί επίσης και θα θεωρηθεί οριστική επισφάλεια που χρήζει σχηματισμού προβλέψεων. Μετά το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων, το υπόλοιπο 50% θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα εκ των οποίων το 15% θα δοθεί σε διετή ομόλογα του EFSF και το 35% σε 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%. Με βάση τους κανόνες εποπτείας και κεφαλαιακής επάρκειας, τα νέα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να είναι της τάξης του 70%. Για την εκτίμηση της σημερινής επίπτωσης, από το ποσό αυτό, φυσικά, θα πρέπει να αφαιρεθεί η επίπτωση 21% του αρχικού PSI του Ιουλίου, η οποία έχει ήδη εγγραφεί και αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Ενώ η σωρευτική ζημία υπολογίζεται σε περίπου 70% για τις τράπεζες, ανάλογα με τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση των ζημιών, αυτές αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 58% - 65%.

Η ανακεφαλαιοποίηση


Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η Τρόικα έχει εγκρίνει τη διάθεση €30 δισ. που στη συνέχεια αυξήθηκαν σε €40 δισ. Πάντως, οι μέχρι σήμερα ενδείξεις κατατείνουν σε σημαντικά μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες, αθροιστικά για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς κάτω από τα €30 δισ. και συγκεκριμένα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20%.

Στις χθεσινές συσκέψεις οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και το κρίσιμο θέμα του τρόπου συμμετοχής του δημοσίου στα κεφάλαια που θα λάβουν οι τράπεζες για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι εμμένει στη μορφή των κοινών μετά ψήφου μετοχών για τα κεφάλαια που θα διαθέσει το κράτος, γεγονός που οδηγεί στην κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έφερε «άγχος» στα επιτελεία των τραπεζών, η τύχη των οποίων κινδυνεύει να κριθεί στον πολιτικό και όχι στον οικονομικό στίβο, για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού με αρκετή δόση ανευθυνότητας.

Η λύση στην οποία οδηγήθηκε η τρόϊκα και η κυβέρνηση συνδυάζει τη «δίκαιη» χρήση των κεφαλαίων καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίσθηκε τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες από τις επισφάλειες των δανείων ιδιωτών, σύμφωνα με τον έλεγχο της Black rock και την αξιολόγηση της ΤτΕ με τη Bain, να καλύπτονται με κοινές μετοχές που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δεδομένου ότι πρόκειται για κεφάλαια του κράτους τα οποία θα καλύψουν ζημίες που δημιουργήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών. Αντίθετα τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν από την υλοποίηση του PSI, επειδή δεν αποτελούν ευθύνη των τραπεζών, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, να καλυφθούν μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου για το οποίο εξετάζονται δύο σενάρια και συγκεκριμένα:

Είτε θα γίνει έκδοση  μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που δίνει στο κράτος σταθερή απόδοση στη διάρκειά του, ενώ η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς. Αν η τράπεζα δεν ασκήσει το δικαίωμα, τότε το δάνειο μετατρέπεται υποχρεωτικά στη λήξη του σε μετοχές. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ειδικού τύπου, που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και επιπλέον μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές εφόσον τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προσδιορισμένο όριο.


ΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου